Tim Mastnak(foto Miha Matavž)
Dogodki in prireditveSlovenijaŠport

Končno:”Tudi na domači tekmi stopničke.Tim Mastnak tretji na Rogli!”

Danes je Rogla gostila zadnji paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Izmed šesterice Slovencev je najvišje, na stopničke, segel Tim Mastnak. Po drugem mestu v dopoldanskih kvalifikacijah je s tretjim mestom znova razveselil športno javnost in poskrbel za nov mejnik v karieri – prve stopničke na domači Jasi. Celjan pa se ni veselil samo tretjega mesta na današnji tekmi, pač pa tudi tretjega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala v tej olimpijski disciplini. Drugi slovenski finalist, Žan Košir, je osvojil 13. mesto. Gloria Kotnik (17. mesto) in Rok Marguč (22. mesto) sta domačo tekmo zaključila po drugi kvalifikacijski vožnjo, Sara Goltes (37. mesto) in Jernej Glavan (48. mesto) pa po prvi.

Tim Mastnak je že v dopoldanskih kvalifikacijah nakazal, da bi danes utegnil seči zelo visoko. Na modri progi je postavil najboljši čas, bil nato na redči deveti, kar je pomenilo skupno drugo mesto in odlično izhodišče za finale (možnost izbiranja proge). Najboljši kvalifikant, Italijan Edwin Coratti (od Mastnaka je bil hitrejši za enajst stotink), je bil tudi popoldan najuspešnejši. 30-letni Italijan je upravičil vzdevek »specialist za Roglo«. Pri nas je namreč zmagal že tretjič, klasični »hat-trick« mu je lani preprečil naš Žan Košir. V velikem finalu je bil Coratti boljši od Poljaka Oskarja Kwiatkowskega. Mali finale je dobil naš olimpijski podprvak Tim Mastnak, premagal je vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, Korejca Sangho Leeja. Žana Koširja (13. mesto) je v osmini finala ugnal kasneje drugo uvrščeni Poljak, ki je bil v polfinalu usoden tudi za Mastnaka (naš as je naredil napako in polfinalne vožnje ni končal). Rok Marguč je osvojil 22. mesto (za 16. mestom je zaostal za tri desetinke), Jernej Glavan pa 48. mesto.

Najboljši trije danes na Rogli. Edwin Coratti , Oskar Kwiatkowski, Tim Mastnak(foto Miha matavž)

V ženski konkurenci je lansko zmago ubranila Nemka Ramona Theresia Hofmeister, druga je bila Japonka Tubaki Miki, tretja pa Nizozemka Michelle Dekker. Gloria Kotnik je finale šestnajsterice zgrešila za pičlih šest stotink. Brez popoldanskega deskanja sta med drugimi ostali tudi Patrizia Kummer (Švica), Julia Dujmovitsc (Avstrija), ki sta končali tik za Kotnikovo. Sara Goltes je domačo preizkušnjo končala po prvi kvalifikacijski vožnji, zasedla je 48. mesto.

V skupnem seštevku paralelnega veleslaloma za svetovni pokal sta zmagovalca postala Nemca, Stefan Baumeister (danes ni bil finalist) in Ramona Theresia Hofmeister. Mala kristalna globusa bosta prejela konec tedna v domačem Berchtesgadnu. Veleslalomsko srebro sta si v sezoni 2021/22 prideskala Korejec Sangho Lee in Rusinja Sofija Nadiršina, bron pa naš Tim Mastnak in Avstrijka Daniela Ulbing.  

Jutri bo na Rogli na sporedu še paralelni veleslalom za evropski pokal, slovenske barve bodo zastopali Rok MargučJernej Glavan in Sara Goltes.

v tako izjemni sezoni, tuid olimpijski, odločno in spodbudno. Hvala az narejeno.

 

vir:sloslki&vtc

foto.Miha Matavž

 

Mogoče vam bo všeč