Foto: Shutterstock
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Končno dejanski premik: “EU je potrdila začetek pogajanj o članstvu z Ukrajino in Moldavijo”

Z državama kandidatkama je bil sprejet pogajalski okvir. Sedemindvajset držav EU je potrdilo, da se bodo pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo začela v torek, je poročala agencija France-Presse, ki se sklicuje na izjavo belgijskega predsedstva EU, objavljeno v “Aixu”.

 

Finančni ministri EU so na zasedanju v Luksemburgu uradno sprejeli pogajalski okvir z državama kandidatkama in potrdili načelni dogovor, ki so ga prejšnji teden dosegli njuni predstavniki.

Ta dogovor omogoča, da se pogajanja uradno začnejo v torek v Luksemburgu, navaja isti vir. Najprej se bodo začela pogajanja z Ukrajino, nato z Moldavijo, je povedal diplomatski vir.

 

Voditelji držav in vlad EU so decembra lani odobrili začetek tovrstnih pristopnih pogajanj z nekdanjima sovjetskima republikama Ukrajino in Moldavijo. Toda Madžarska je do zdaj odlašala z začetkom uradnih pogajanj s Kijevom, saj meni, da pogoji niso izpolnjeni.

Evropska komisija je ocenila, da sta strani izpolnili vse pogoje za začetek uradnih pogajanj. EK je od Kijeva zahtevala ukrepe za boj proti korupciji in vplivu oligarhov, pa tudi za boljše spoštovanje pravic manjšin – ukrep, ki si ga je želela tudi Budimpešta zaradi prisotnosti madžarske manjšine v Ukrajini.

Junija 2022 je EU Ukrajini podelila status kandidatke kot močno simbolično gesto po začetku vojne proti državi, ki jo je sprožila Moskva. Enak status je dobila Moldavija.

Pogajanja se bodo začela, tik preden bo 1. julija predsedovanje Svetu EU od Belgije prevzela Madžarska, ki velja za nasprotnico približevanja Kijeva uniji. Pogajalski okvir za Ukrajino je podprla šele po vključitvi dodatnih navedb glede narodnih manjšin in zaščite manjšinskih jezikov.

Ta začetek pogajanj pomeni začetek dolge in težke faze pristopnega procesa. Morebitni pristop k EU 40-milijonske Ukrajine, ki ima močan kmetijski sektor, bo naletel na številne težave, začenši s finančno pomočjo, ugotavlja AFP.

Le da se začne dogajati in da se v resnici  opazi premik od načelnosti  k implementaciji izrečenega in deklarativno potrjenega.  Četudi bo trajalo,  je možnost za odločilen  vsebinski korak v pozitivno smer  narejen.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa