Benjamin Netanyahu( Foto: Amir Cohen/Reuters)
PolitikaSlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Kaj se dogaja na relaciji ZDA-Izrael? Netanyahu obtožuje zadrževanja orožja in streliva ki je namenjeno Izraelu. Hezbolah obtožuje Ciper za pomoč Izraelu!?

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je  drugim dejal da: »zdi se mi nepredstavljivo, da je Bidnova administracija v zadnjih nekaj mesecih zadrževala orožje in strelivo za Izrael. Med drugo svetovno vojno je Winston Churchill rekel Združenim državam: ‘Dajte nam orodje in opravili bomo delo.« »Dajte nam orodja in delo bomo opravili veliko hitreje,« je dejal  izraelski premier.

V videu  ki ga objavlja Bloomberg World je premier Netanyahu menil, da je “nepredstavljivo, da bi ZDA zamrznile orožje in strelivo v času, ko se Izrael bori za svoje življenje”. To je bilo presenetljivo – nismo vedeli – in očitno tudi ZDA ne.

Ameriška stran pravzaprav to trditev ni zanikala temveč so dejali «da  nimamo pojma, o čem govori predsednik vlade, in da je v pregledu samo ena pošiljka orožja. To vključuje 90-kilogramske (200-funtske) bombe, za katere so bile ZDA zaskrbljene da bodo  uporabljene v Rafi in s tem povzročile veliko žrtev.

Med ZDA in Izraelom poteka izmenjava kritik že od začetka vojne, ki traja že osmi mesec. ZDA so večkrat kritizirale Izrael in zahtevale več samoomejevanja in več humanitarne pomoči, ko so vzele stvari v svoje roke z gradnjo tega plavajočega pomola.

Tudi o nevarnosti preskoka iskre vojne ne Ciper je bilo govora. Glede na to da Ciper sodeluje v  humanitarnem koridorju za Gazo, je trditev da Ciprčani   sodelujejo v dobavi  orožja za Izrael, označena za nesmisel.

 

Tudi spopadov  na izraelsko-libanonski meji ni za ignorirati

Glede na obtožbe ki prihajajo iz Libanona, prav  strani Hezbolaha ki je najbolj militantna v Libanonu  in izvaja tako rekoč dnevna obstreljevanja na sever(meja med Libanonom in Izraelom)  Izraela pa je potrebno dodati sledeče:

ZDA  si prizadevajo za diplomatski odmik, da bi se izognile širši vojni, ki bi se lahko razširila na regijo, zato je  ta teden šel na pot odposlanec Amos  Hochstein v Izrael in Libanon, da bi poskušal ublažiti napetosti. Izrael in Hezbolah sta si v sredo v zadnjem krogu sovražnosti na bojni meji izmenjala več čezmejnega ognja.

O obisku ameriškega odposlanca  se pravzaprav  zdi, da obstajajo resni pomisleki glede vojne polnega obsega. Diplomatska prizadevanja morda niso  dosegla uspeh v poskusu doseči diplomatsko rešitev,  edino kar je koristno ta hip, je to da  se šteje za uspeh že to da ni prišlo do dodatne eskalacije oziroma da se  ohranja statusa quo, torej pravil sodelovanja med obema. Koliko se bodo  tega držali in  ali bo to sodelovanje zdržalo,  pa nihče ne zna povedati.

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika