Slovenijazgodovina

Komunistični divjaki niso pri miru pustili niti domobranskih pokopališč

Neverjetno, nezaslišano in barbarsko. To so dejanja s katerimi bi lahko opisali divjanje komunistov po koncu druge svetovne vojne, kaj so počeli z že umrlimi ljudmi.

Iz pokopališča pasji poligon?

[color-box color=”yellow”] Vojaško pokopališče za slovenske domobrance na Orlovem vrhu še vedno buri duhove. Orlov vrh stoji v MO Ljubljana in spada pod sosesko Prule. Tam naj bi bilo pokopanih 152 žrtev. A kaj se je dogajalo z njihovimi posmrtnimi ostanki, nihče pravzaprav zares ne ve. Znano je le eno dejstvo. Šlo je za barbarska dejanja komunističnih oblasti.[/color-box]

Znane so številne domneve, kaj se je s posmrtnimi ostanki na Orlovem vrhu dogajalo po koncu 2.svetovne vojne. Skupno jim je prepričanje, da so bili posmrtni ostanki iz domobranskega pokopališča na Orlovem vrhu izkopani. Razna pričevanja in teorije pravijo, da naj bi jih prepeljali v tovarno in predelali v klej, da so jih raztopili v apnenici,  da so jih vrgli v Savo, da so jih   odpeljali k sv. Urhu in jih pokopali kot žrtve, ki so jih umorili tamkajšnji domobranci.

Leta 2001 so na republiški upravi za kulturno dediščino zatrjevali, da pokopališče na Orlovem vrhu ni locirano. V zbirki podatkov o prikritih moriščih in grobiščih pa je na osnovi vseh teh navedb ugotovljeno, da je bil iznos posmrtnih ostankov opravljen.

Po podatkih mrliške knjige župnije sv. Jakob od novembra 1943 do aprila 1945 pokopanih vsaj 148 domobrancev. Njihove grobove je povojna komunistična oblast leta 1946 oskrunila, telesne ostanke so v naglici izkopali (domnevno nemški vojni ujetniki) in jih odpeljali neznano kam. Zdravnik dr. Tine Velikonja je večkrat poudarjal, da so pri tem naglem opravilu gotovo izpadle oziroma ostale v zemlji mnoge majhne kosti pokojnih, sploh pa se je glavnina njihovih teles spremenila v tamkajšnjo prst.

Tukaj prilagamo tudi osnutek seznama žrtev

Mestne oblasti v Ljubljani leta 1945 sledile ukazu, da se grobovi okupatorjev in prebivalcev Slovenije, ki jih je pobila zmagovita komunistična stran, zravnajo z zemljo. Na tem pokopališču so tako taborili taborniki, postalo je prizorišče piknikov,  pasji poligon in sprehajališče nič hudega slutečih sprehajalcev.

Žalna slovesnost domobrancev na Orlovem vrhu za dan vseh svetih

Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, se je odločila za sondiranje območja vojaškega pokopališča na Orlovem vrhu. Prvo sondiranje je bilo opravljeno 7. novembra. Na začetku zunanjega obroča grobov so odkrili skrbno izpraznjeno krsto, zraven nje pa krsto, v kateri je bil nedotaknjen skelet. Da bi dobili celovitejšo sliko stanja, so sondiranje ponovili 14.novembra. Pokazalo se je, da bil del  grobov izkopan. Iznos posmrtnih ostankov je bil opravljen malomarno, v krstah še ležijo posamezne kosti. V notranjem obroču grobov pa so grobovi še nedotaknjeni.

Barbarsko dejanje s trupli ljudi, je bilo delo komunistov takratne oblasti. In taka dejanja so nezaslišana in nevredna človeškega dostojanstva. Pa pri tem ni važno za kakšna in katera trupla ljudi se gre.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija