Pogovor s Tonetom Tisljem, ambasadorjem Dirke po Sloveniji.
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠportTurizem

Kolesarska »pojedina« in posladki z mize Toneta Tislja, ambasadorja kolesarske dirke po Sloveniji

Kdo streže pri »mizi«?

Tone Tiselj, nekoč kot selektor je z moško reprezentanco Slovenije, ki  osvojil srebrno medaljo na domačem evropskem prvenstvu leta 2004. Trideset let je posvetil rokometu, tudi ali pretežno tistemu na najvišji ravni, v moški in ženski konkurenci. Da je ostal tako dolgo, kot pravi, je  trma in zadoščenje ki ga je dobil pri svojem delu in iracionalnemu vztrajanju. Najbolj je v življenju bil vesel priznanja s strani lastnega očeta, ki se sicer ni zanimal za rokomet pa je vendarle, ko je   Slovenija igrala v Ljubljani v finalu z Nemčijo na evropskem prvenstvu  2004,  si je prišel ogledati  finale  ter priznal da pa je to nekaj  zares velikega.

Tone Tiselj

V zadnjih letih se je rekreativno in strokovno posvetil tudi kolesarstvu: kot velik poznavalec, z mrežo poznanstev med vrhunskimi kolesarji, je postal želen gost v medijih za komentiranje kolesarskega dogajanja na najvišji svetovni ravni. Še posebej to velja za dirki Po Sloveniji in Tour de France, ko je bil tudi eden izmed komentatorjev v studiu Televizije Slovenija. Kolesarstvo ga veseli in vlogo ki mu jo je dodelilo mesto jo srčno rad opravlja. Prehod med kolesarje ima zanimive začetke, seveda najprej za sprostitev od rokometa. Kasneje ko ni bil zadosti doma v tem »fohu« so ga prijatelji  »nahecali«, da je šel z gorskim kolesom na asfalt kjer je trošil bistveno več moči pa kljub temu zaostajal za njimi.  Kolesarstvu posveča res veliko časa in energije in se poglablja do te stopnje da se mu pa res reče kvalificiran poznavalec kolesarstva.  Ima zanimiv princip pri spremljanju vrhunskih dirk, to pa je da tudi sam preizkusi določene odseke na dirkah kjer je tudi kot poznavalec lahko suveren pri podajanju mnenj med komentarji in  razpravami na temo kolesarstva. Čeprav mu ni nujno potrebno pa je sistematičen pri tem. Takšen kot je lahko sam on oziroma kot je v resnici. Tudi njegova pisna menja niso neznana.

Zainteresirana publika

Med pripravami in opravljanjem vloge ambasadorja,  je odpeljal kraljevsko etapo dirke »Po Sloveniji« traso etape na veliko Planino. Kmalu bo  odpeljal tudi del Gira oziroma  trase ki se vozi na slovenskih tleh.

Promocija tudi  s ciljem oživitve vrhunskega kolesarstva v Celju in na Celjskem

Tone Tiselj je danes športni direktor Kolesarskega kluba knežjega mesta Celje, ki postaja vse bolj prepoznaven v Sloveniji in obuja slavo celjskega kolesarskega kluba Merx, enega najboljših kolesarskih kolektivov v Sloveniji v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.  Temu početju se posveča bolj z svojo moralno in športno veličino in imenom.

Brane Mernik, predsednik Kolesarskega kluba Knežje mesto Celje

Brane Mernik, nekdanji kolesar in sedaj predsednik  Kolesarskega kluba  dodaja da ima Tone Tiselj pravo UCI licenco in da  jo vsakoletno obnavlja, tako da je  tudi na tem področju verodostojen. Ekipa ima mladinski pogon, želja pa je da se nekoč, ne tako daleč od danes, povrne  slava kolesarstvu v Celje tudi skozi udeležbo domačih, celjskih kolesarjev na dirki po Sloveniji še kje.  V Sloveniji je kar se kolesarstva tiče situacija fascinantna in paradoksalna obenem, imamo najmanj klubov  v vsej zgodovini kolesarstva na slovenskem, smo pa sočasno kolesarska velesila, ko se zadnja leta na  vrhu menjujemo z Belgijo. Štiri leta zapored imamo prvega kolesarja na svetu. Na vprašanja svetovnih eminenc po kakšnem sistemu delajo, Tiselj pravi da,  je sam Roglič rekel da pri nas ni sistema  ampak trme, trening in iracionalna želja da uspe. Tiselj doda, da je  Roglič najprej celo  rotil, da ga dajo na seznam za dirko po Sloveniji, kasneje pa je osvojil sam vrh. Tudi  Pogačar je šel kot ne-selekcioniran trenirat kolesarstvo. Matej Mohorič je rabil  rekreacijo od napornega dela na kmetiji, pa  je že dosegel zvezde.

Dalo bi se strniti  in reči naslednje, da je kolesarstvo eden od športov kjer se ne da vse predvideti ali naravnati tako da predvidiš in tempiraš  formo do zadnjega trenutka. Morda je to čar tega športa in še ta izven serijska  trma, ki jo nobeden  od strokovnjakov pri slovenskih kolesarjih  ne prepozna. Dokler bo tako bo lepo.  Z nepredvidljivostjo in  vztrajnostjo ki meji na fanatizem, bodo rezultati prihajali v takšnih obsegih in »paketih«.

Robert Gorjanc, moderator in kolesarski navdušenec

Pohvale vreden je tudi odnos lokalne skupnosti oziroma Mesta, da se je vključila v promocijo vsega,  ki je povezano z dirko. Imamo enkratno priložnost, da s pomočjo športnikov svetovnega formata preostalemu svetu pokažemo kaj v Sloveniji imamo.  Da nesejo  o Sloveniji dober glas v deveto vas na drugih celinah. Celje in mi si so želimo, športniki pa to  zmorejo. Tudi ekipa ki dela promociji mesta si zasluži odlično oceno. Iz te promocijske » moke« želimo čim več turističnega »kruha«.

Vane T. Costa

Foto: ICH

 

 

Mogoče vam bo všeč