Reševalno tekmovanje(foto: CZ)
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaZdravjeŽivljenje

Kmalu: Rešujemo skupaj-Modra luč v Celju, pomagajo reševati življenja!

V Celju bo prihodnji konec tedna potekalo obsežno dvodnevno usposabljanje intervencijskih služb, ki delujejo v Celju – Enote za Splošno nujno medicinsko pomoč Splošne bolnišnice Celje, Poklicne gasilske enote Celje in Policijske uprave Celje. Cilj projekta REŠUJEMO SKUPAJ – MODRA LUČ V CELJU je izboljšanje znanja in sodelovanja, ki ju intervencijske ekipe uporabijo pri posredovanju in reševanju življenj.

V petek, 24. maja, ter v soboto, 25. maja 2024, bo na Celjskem potekalo obsežno usposabljanje intervencijskih služb. Enota za Splošno nujno medicinsko pomoč (SNMP) Splošne Bolnišnice Celje bo v sodelovanju s Poklicno gasilsko enoto Celje (PGE) in Policijsko upravo Celje v skupnem nastopu v okviru projekta REŠUJEMO SKUPAJ – MODRA LUČ V CELJU prikazala, kako lahko z združevanjem strokovnega znanja policistov, poklicnih gasilcev in reševalcev ustvarijo celovitejši sistem posredovanja na nujnih primerih v lokalni skupnosti.

Kdo in kam?

Usposabljanje, ki bo poleg strokovnih služb namenjeno tudi seznanitvi širše javnosti o delu intervencijskih služb, bo potekalo preko pet vnaprej pripravljenih različno zahtevnih realističnih scenarijev, na katerih bodo sodelovale intervencijske enote. Tako bodo v petek potekali štirje scenariji – reševanje ponesrečenca iz vode, reševanje poškodovanega gozdarja iz težko dostopnega terena, obravnava poskusa samomora z vlamljanjem v prostor ter reševanje poškodovanega plezalca. Medtem ko bo v soboto na sporedu najobsežnejša vaja, in sicer intervencija v primeru množične nesreče z udeležbo več vozil (avtobus, tovornjak s cisterno in vsaj tri osebna vozila).

Dogodki se bodo zvrstili na različnih lokacijah v Celju – na poti na Celjsko kočo, na Špici ob Savinji, na plezališču pod Starim gradom Celje, v prostorih PGE Celje ter nenazadnje na prizorišču Celjskega sejma, kjer bo prikazana intervencija v primeru prometne nesreče s poškodbami preko 30 ljudi.

O nujnosti usposabljanja

Namen dogodkov je poleg usposabljanja pokazati, kako odločilno je sodelovanje in skupen nastop več intervencijskih služb, kadar je to potrebno. Le skupaj lahko namreč zagotovijo hitro in učinkovito pomoč ljudem v stiski. Hkrati pa tovrstna skupna usposabljanja gradijo medsebojno komunikacijo in izboljšujejo razumevanje vlog posameznih akterjev in organizacij v najtežjih interventnih situacijah. K ogledu dogajanja in k seznanitvi z delom intervencijskih enot so vabljeni tudi občanke in občani Mestne občine Celje.

SB Celje

Kot častni govorci bodo v soboto zbrane nagovorili pobudnik usposabljanja in direktor Splošne bolnišnice Celje, dr. Dragan Kovačić, direktor poveljnik PGE Celje, Boris  Žnidarko, župan Mestne občine Celje, Matija Kovač in poslanec/poslanka iz  Državnega zbora Republike Slovenije.

Enota za splošno nujno medicinsko pomoč je del Urgentnega centra Celje, ki izvaja nujno medicinsko pomoč in nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene storitve 24 ur dnevno v ambulanti Enote za SNMP in na terenu kot nujna medicinska pomoč ali nujni reševalni prevoz mobilne reševalne enote.

 

Več kot prav je da se opravi  in utrjuje znanje iz reševanja ter koordinacije med  vsemi,  ki imajo svoj delež in vlogo v tem nujno potrebnem početju s  katerim se rešujejo človeška življenja.

Vane T. Costa

Vir: SB Celje

 

Mogoče vam bo všeč