Alojz Grabrovec, Rogatec
Dogodki in prireditveKulturanaravaSlovenijaTurizem

Kiparji so ustvarjali na Rogli. Letos že šestič zapored. Les in umetnost z roko v roki.

Letošnje poletje,  tako  kot petkrat do sedaj,  že šestič,  med 11. in 16. julijem(zaključili so jo danes) na Rogli, v idiličnem in idealnem okolju za ustvarjanje, je  potekala mednarodna kiparska kolonija. Nekaj  manj  pa vendar  udarna in ustvarjalna ekipa dela čudeže iz lesa.

 Prisotni in delovni kiparji  z zamislimi poleg lika morajo dati  tudi  občutek pristnosti ustvarjenemu liku, stvari, rastlini.  Pa  aktualnost glede na leto in okoliščine. Pomembno je da liki nastajajo iz enega kosa lesa, debla.

Kaj so ustvarili letos?

V zgodnjih pomladanskih dneh se s prvimi sončnimi žarki prebuja ptič ruševec.  Ruševec na Pohorju,  je eden od likov ki so jih ustvarjali tukaj  v njegovem naravnem habitatu. Ruševec je nastajal in nastal izpod rok Alberta Kraigerja iz Pliberka, avstrijska Koroška.   Kovača je ustvarjal Jože Smrkolj, doma iz Zasavja, ki je letos prvič na koloniji, Maskoto sprehodov med krošnjami, veveričjega samca Emila je ustvaril Alojz Grabrovec in  Rudolf Novak  iz Mežic, ki je izoblikoval kosca na tradicionalni način.

Jože Smrkolj, Izlake, letos prvič na Rogli

Likovno kiparsko društvo Karinta  iz Prevalj združuje te in še nekatere druge kiparje kjer imajo sedež,   sama dejavnost se odvija pod velikim kozolcem  na Poljanah pri Prevaljah. Letos so že imeli 5 kolonij. Od tod gredo v Slavonijo, v kraj Ernestinovo  na Hrvaškem. V septembru se počasi zaključuje z kolonijami. Redkokdaj se jim zgodi da opustijo ali da ne izvedejo kakšno kolonijo, kvečjemu vzamejo drug termin, meni vodja te kolonije Alojz Grabrovec, iz Rogatca.

Na Rogli tudi dv bodoče

Samo nadejamo se da se bo na Rogli  ta tradicionalnost nadaljevala. Zaenkrat ni razlogov da se ne bi nadaljevalo s tem.

Ekipa kiparjev

Po vsaki zaključeni  koloniji  izdelki in  umetnine, ki so nastanejo tukaj  na Rogli, tukaj tudi ostanejo kjer so pravzaprav »doma«. Ostanejo v trajno last  in kot razstavni eksponati na prostem pravzaprav bogatijo in popestrijo  ure in dneve  gostom in turistom, ki pridejo na Roglo, obenem vzgojno vplivajo  na naraščajnike in  na odrasle. Rogla in njena narava ter  vse  kar je povezano  z aktivnem preživljanjem časa   je na dosegu roke, za vse generacije.

Vane T. Costa

Foto: ICH

Mogoče vam bo všeč