Vir: Gov.si
LokalnoPolitikaSlovenija

5. januarja v šolo otroci s posebnimi potrebami

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pediater Denis Baš ter vladni govorec Jelko Kacin.

Hrvaška je slovenski Civilni zaščiti sporočila, da se pošiljanje pomoči na Hrvaško začasno zaustavi, je informacijo posredoval Šestan. Vsem, ki so pomagali in so to pripravljeni storiti v prihodnosti se je poveljnik zahvalil za vso izkazano pomoč.

Včeraj je bilo opravljenih 6.011 PCR testov, potrjenih je bilo 1.815 novih pozitivnih primerov, je najbolj pomemben epidemiološki podatek predstavil Kacin. Delež je znašal 30,2 odstotka. Opravljenih je bilo tudi veliko hitrih antigenskih testiranj in sicer 8.372, pozitivnih jih je bilo 597. Delež je znašal 7,1 odstotka. Skupno število opravljenih testov je bilo 14.383, pozitivnih jih je bilo 2412, odstotek je 16,7.

S številom novih pozitivnih covid primerov izstopajo naslednje občine: Ajdovščina 24, Brežice 33, Celje 57, Cerklje na Gorenjskem 22, Črnomelj 26, Domžale 48, Hrastnik 25, Koper 38, Krško 47, Novo mesto 84, Rogaška Slatina 30, Sevnica 30, Šentjur 31, Slovenj Gradec 40, Šmarje pri Jelšah 47, Vrhnika 28, Žalec  38, Ljubljana 216 in Maribor 94.

Včeraj je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih 97 COVID pacientov, v bolnišnice pa je bilo skupaj sprejetih 124 oseb. Skupno število COVID pacientov je bilo včeraj 1174. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 198 oseb, 12 manj kot v torek. V bolnišnicah je umrlo 26 oseb, v domovih za starejše še 5, ena oseba je umrla v socialnovarstvenem zavodu. Skupaj 32.

V torek, 29. decembra je bilo na novo okuženih 32 stanovalcev in 5 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je bilo v torek 22 novih pozitivnih primerov med uporabniki in 4 med zaposlenimi. Skupaj torej 63 novih primerov. Včeraj, v sredo pa je bilo na novo pozitivnih 74 stanovalcev in 18 zaposlenih. V 5 posebnih socialnovarstvenih zavodih dodatno ena oseba med zaposlenimi. Včeraj torej skupaj 93 novih pozitivnih primerov.

Mnenje članov posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ je, da se šesti odmerek lahko uporabi, če po odvzemu petih odmerkov ostane cepiva vsaj še za en odmerek. Ne sme pa se združevati preostankov cepiva iz več vial.

Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki je potekalo oziroma še poteka po številnih slovenskih krajih, je pokazalo, da je zavedanje o pomenu testiranja v družbi dobro in vse bolj razširjeno. Ministrstvo za zdravje spodbuja, da se občine, skupaj z lokalnimi zdravstvenimi domovi organizirajo za izvajanje množičnega testiranja. Mobilne enote, ki so množična testiranja izvajale pred božičem in sedaj novim letom, bodo preusmerjene v izvajanje testiranja v šolah in drugih podobnih pomembnih poklicih ter tudi na mejnih prehodih.

Prihodnji teden se šolarji prve triade, kot tudi vrtčevski otroci, še ne bodo vrnili v šolske klopi in vrtce, je odločitev vlade predstavila Kustečeva, naj pa bi se to zgodilo v ponedeljek 11. januarja. Vlada je pri oceni razmer in posledično tej odločitvi upoštevala tako trenutne razmere kot tudi odločitve držav z veliko boljšo epidemiološko sliko, kot je naša, kot so Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Irska in Danska. Slednje so se odločile, da po novem letu šol še ne odprejo. Šole bodo povečini v teh državah ostale zaprte do sredine januarja, ponekod bodo zaprti ostali tudi vrtci. Tudi na Hrvaškem, kjer so razmere primerljive z našimi, testirajo pa veliko manj ljudi bodo osnovne in srednje šole ostale zaprte do 18. januarja.

Vsak od nas lahko prispeva k temu, da bodo učitelji, vzgojitelji, otroci in njihovi domači varni. Zato Baš vse poziva k sodelovanju in odgovornemu ravnanju. Ključno se mu zdi, da vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju na delo hodijo popolnoma zdravi in da že ob vsakem najmanjšem znaku ostanejo doma ter opravijo testiranje na novi koronavirus.

Vse, ki sodelujejo pri delu šol, vrtcev in vzgojnovarstvenih zavodov, je Baš prosil , da se udeležujejo rednih testiranj na prisotnost okužbe s SARS-CoV-2, katerih namen je, da se odkrijejo okužene osebe zgodaj, še preden se pojavijo znaki okužbe, da se s takojšnjo izolacijo prepreči, da bi se okužba širila naprej. Na rednih testiranjih v drugih podobnih poklicih je bilo pozitivno ugotovljenih približno 3 odstotke takih oseb.

Za test je potreben bris nosnega žrela. Sluznica tam najbolj ustreza bivalnim pogojem virusa, zato na njej nahaja v največjih količinah. Bris je nekoliko neprijeten, ni pa boleč in je popolnoma neškodljiv. Po izvedbi testa se ves kužni material zavrže. Test pokaže trenutno stanje, zato je potrebno test na nekaj dni ponavljati.

Baš je vse spodbudil, da se vsi kar se da najbolje držijo vseh svetovanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, kot so ohranjanje “varnega mehurčka”, nošnja maske in druge osebne zaščitne opreme, pogosto zračenje prostorov, razkuževanje.

Nujno je omejevati stike v domačem okolju, saj je število okužb v družbi še vedno izredno visoko. Pomembno je, da ljudje zdravi ostanejo tudi tako, da tudi doma vzdržujejo “varni mehurček”, se še naprej izogibajo zunanjim druženjem, ne hodijo po nenujnih opravkih in se držijo vseh drugih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb.

Gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno