koronavirusSlovenijaZdravje

Kaj vsebuje 7. PKP zakon in kdo bo deležen državne pomoči?

Vlada je sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona, je na novinarski konferenci vlade sporočil finančni minister Andrej Šircelj.

Izreden dodatek za upokojence

Upokojenci bodo deležni posebnega dodatka, podobno kot v prvem valu. Dodatek bo različen glede na višino pokojnine.

  • Kdor ima pokojnino nižjo od 510 evrov, bo prejel 300 evrov dodatka.
  • Med 510,01 evra in 612 evrov pokojnine dodatek znaša 230 evrov.
  • Med 612,01 evroa in 714 evrov dodatek znaša 130 evrov.

Dodatek bo predvidoma izplačan 31. decembra.

Vsi zaposleni, ki imajo plačo manjšo od dveh minimalnih, bodo dobili dodatek v višini 200 evrov. Izplačali ga bodo delodajalci, denar pa jim bo povrnil Furs.

Študenti bodo dobili dodatek v višini 150 evrov, in sicer na podlagi prijave na Fursu.

Dodatki za starše in otroke

Starši, ki se nahajajo med 1. in 5. dohodkovnim razredom, bodo dobili 50 evrov dodatka, prav tako rejniki. Starši, ki imajo 3 otroke, bodo prejeli 100 evrov. Starši s 4 ali več otroki pa 200 evrov. Ljudje, ki so dopolnili 65 let in so nosilci ali člani kmetije in imajo nižji dohodek od 519 evrov, bodo dobili 150 evrov. Za vsakega rojenega otroka bo država izplačala 500 evrov.

Verski uslužbenci bodo dobili 700 evrov temeljnega dohodka in plačane prispevke.

Višje plače za zaposlene v zdravstvu, DSO-jih

Vlada je pozornost namenila tudi “posebej obremenjenim” zaposlenim v bolnicah, DSO-jih in na področju socialnega varstva. Urna postavka se jim bo povečala za 30 odstotkov osnovne plače. Tisti, ki delajo v posebej rizičnih pogojih, se jim bo urna postavka povečala za 65 odstotkov.

Pomoč podjetjem v težavah

Država bo gospodarstvu plačala vse hitre teste na covid 19. Najbolj prizadeta podjetja bodo lahko dobila posojila od SID banke in javnega sklada za podjetništvo, pa delna jamstva s strani državne jamstvene sheme.

Tista podjetja, ki so bila najboj prizadeta, oziroma so jim prihodki padli za vsaj 70 odstotkov, bodo dobila po 2000 evrov na zaposlenega iz proračuna. Medicinski pripomočki bodo oproščeni plačila davka na dodano vredost. In tisti ljudje, ki bodo morali denar vračati iz katerega koli razloga, bodo to lahko počeli po obrokih, je sklenil Šircelj.

Določb o minimalni plači v predlogu zakona ni. To je tematika, o kateri se morajo uskladiti delodajalci in delojemalci, je povedal minister Šircelj.

24. in 25. decembra bo tudi dovoljeno druženje z osebami iz dveh gospodinjstev, skupaj največ šest odraslih oseb. Otroci do 15. leta so iz tega izvzeti.

D.K.

Mogoče vam bo všeč