Udeleženci na novinarski konferenci na Celjski sejmu
Dogodki in prireditveGospodarstvoizobraževanjeLokalnomednarodni danSlovenija

Kaj se bo dogajalo marca na Celjskem sejmu?

Včeraj je na Celjskem sejmu potekala novinarska konferenca, kjer so predstavili marčne sejme, ki prihajajo na sejmišče Celjskega sejma med 17. in 19. marcem.

 

Letošnji marčni sejmi so:

 

Altermed & Greenvita

Festival kave Slovenija

ApiSlovenija (18. in 19. marec)

Dnevi ribištva

Dnevi lovstva

Mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d.,  je dejal, da pričakujejo na marčnih sejmih obisk kot pred časom epidemije. Takrat je sejme obiskalo okoli 20.000 ljudi. Letos jih organizator tako pričakuje med 15.000 in 20.000. Je pa predsednik Lovske zveze mag. Lado Bradač poudaril, da glede na zanimanje njihovih članov, lahko pričakujemo še več obiskovalcev, saj pripravljajo izredno bogat spremljevalni program, kot tudi strokovnega, ki bo potekal v obliki številnih predavanj (podrobno o tem na spodnji povezavi v prilogah). Enako je poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je izpostavil izredno zanimanje za dogodek tudi čebelarjev iz tujine.

Vsi predsedniki Zvez so poudarili pomen združevanja, ki jim ga nudi Celjski sejem, da javnosti predstavijo svoje delo pri ohranjanju narave – od vodotokov, gozdov, do čebel.

 

Vodja Marčnih sejmov Irena Škorja,  je med drugim  dejala organizatorji pripravljajo res pester program. “Z eno vstopnico lahko obiskovalci  obiščejo kar 5 sejmov, ki pa niso samo klasični sejmi, vendar pravo doživetje za vso družino. Na Festivalu kave Slovenija boste lahko spili vrhunsko kavo, si ogledali državno tekmovanje v LATTE ART, kupili kavni avtomat s sejemskim popustom, poskusili koktajl s kavo, uživali ob butičnih okusih gina, vina, piva in sladic. Obiskovalci z nakupom vstopnice prejmejo tudi dva brezplačna kupona za degustacijo kave. Na sejmu Altermed & GreenVita boste lahko preizkusili terapevtsko masažo, si privoščili nego obraza, se udeležili seanse z gongi in spoznali zelene zgodbe z domačega okolja. Ponosni smo, da bomo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije ponovno organizirali največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi – ApiSlovenija, in da letos prvič uspešno sodelujemo z Lovsko zvezo Slovenije in Ribiško zvezo Slovenije na sejmih Dnevi Lovstva in Dnevi Ribištva. O slednjih pa bodo več povedali predsedniki omenjenih zvez.”

 

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije:

“Slovenski čebelarji se na Celjskem sejmu počutimo kot doma, saj smo tukaj prisotni že vrsto let, prav tako pa z organizatorji odlično sodelujemo. Na letošnjem sejmu bo moč kupiti vrhunsko čebelarsko opremo, med in izdelke iz medu slovenskih čebelarjev. V soboto bo največji poudarek na prehrani čebel, saj so čebele zaradi klimatskih sprememb zelo odvisne od čebelarja. Govora bo tako o prehranskih dodatkih, ki lahko čebelam pomagajo. V nedeljo pa bo glavna tema novi ukrepi skupne kmetijske politike, ki se tiče tudi čebelarjev. Dotaknili pa se bomo tudi primerov dobre čebelarske prakse, ki jih predstavljajo naši čebelarji. Na sejmu bo razstavljena tudi 3D čebela velikanka, ki predstavlja slovensko čebelarstvo,” pove predsednik Čebelarske zveze Slovenije in doda: “ Toliko zanimanja kot ga je ApiSlovenija iz tujine požel letos, še ni bilo. Napovedujemo velik mednarodni obisk, kar je odlična priložnost za nova poznanstva in predstavitev vrhunske čebelarske opreme, ki jo v Sloveniji ponujamo. V okviru sejemskega dela se bomo sestali vsi predsedniki čebelarskih zvez nekdanje Jugoslavije, saj si želimo ustvariti Evropsko čebelarsko zvezo, katere pobudnica je Slovenija s podporo številnih drugih držav. Če želimo Evropejci zaščititi potrošnika pred ponaredki, ki prihajajo iz tretjega sveta, če hočemo zaščititi evropsko čebelarstvo – potrebujemo močnega pogajalca. Na svetovnem trgu je namreč okoli 60 % – 70 % ponarejenega medu, marsikateri potrošnik pa sploh ne loči med pravim in ponarejenim medom, saj so od nekdaj navajeni na ponaredek. Sedaj je skrajni čas, da ljudi ozavestimo, kaj je pravi med, in da medu brez čebel ni – zato bi bila ustanovitev Evropske čebelarske zveze v tem trenutku zelo dobrodošla.«

Miroslav Žaberl, predsednik Ribiške zveze Slovenije:

»Ribiška zveza Slovenije se bo predstavila kot krovna organizacija vseh 64 ribiških družin, ki kot koncesionarji upravljajo z ribjim življem skoraj 90 % slovenskih vodotokov in stoječih vodnih teles. Na tem specializiranem sejmu želimo ribičem in splošni javnosti predstaviti naša prizadevanja za ohranjanje ribjih habitatov. Ravno velika stopnja ohranjenosti vodotokov in prizadevanja ribiških družin za ohranjanje dobrega staleža rib, so ključni faktor, ki k nam privablja številne domače in tuje ribiške turiste. Lahko se pohvalimo, da imamo med 12.000 vpisanimi ribiči, v svojih vrstah 10 % ribičev, mlajših od 18 let. Ravno celjska zveza ribiških družin pa je na tem področju med najbolj aktivnimi. Dobro medsebojno sodelovanje, ne glede na meje, je značilnost ribičev, zato bomo na sejemskem prostoru gostili tudi hrvaške ribiče in njihovo krovno organizacijo – Hrvatski športsko ribolovni savez.  Pri svojih naravovarstvenih in športnih aktivnostih se ribiči srečujemo z veliko dejavniki, ki zahtevajo specifična znanja.

V ta namen bomo v času ribiškega sejma organizirali dva strokovna

posveta. V petek 17. 3. bomo ob 16:00 uri organizirali posvet z naslovom Varovanje voda in ribjega življa ter nadzor ribolovnih upravičencev skozi delo ribiško čuvajske službe, v katerem bodo sodelovali predstavniki Inšpekcije za lovstvo in ribištvo, predstavniki Policije in ribiških družin vse Slovenije. V soboto 18. 3. bomo izvedli

predavanje z naslovom Etika ribiških tekmovanj – osnovno usposabljanje za športnega delavca, ki je namenjena vsem športnim ribičem, ki se udeležujejo ribiških tekmovanj.«

 

mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije:

»Lovska zveza Slovenije se bo v dvorani C predstavljala s pestrim naborom dejavnosti. Poseben kotiček bo prikazoval gozdne živali v naravnem okolju, predvajali bomo zanimive posnetke narave in prostoživečih živali. Pohvalili se bomo tudi z izjemnimi rezultati naših strelcev na mednarodnih tekmovanjih. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v streljanju na divjad v pokrajini na simulatorju streljanja Simway. Povsem varno, a realistično doživetje, primerno za vsakogar. Obiskovalci sejma bodo lahko na našem razstavnem prostoru kupili izbrane knjige iz Strokovne in Zlatorogove knjižnice, družabne igre, značke in druge artikle iz programa LZS. Na razstavnem prostoru Lovske zveze Slovenije se bo predstavljalo Lovsko dobrodelno združenje Diana, ki za obiskovalce pripravlja bogat srečelov. Predvsem ženski del obiskovalcev pa bo pritegnil čudovit nakit iz roževine ustvarjalca Štefana Gorenčiča.

Mladi so prihodnost naše družbe, zato lovci mlade obiskujemo v šolah in vrtcih, kjer jih seznanjamo z naravovarstveno vlogo lovstva, organiziramo lovske tabore in sodelujemo pri izvedbi šolskih lovskih krožkov. Na sejmu bodo na voljo publikacije, namenjene mladim. Preizkusili se bodo lahko tudi v nagradni igri, v kateri bodo ugotavljali, kako dobro poznajo naše prostoživeče živali. Predstavili bomo projekt »Spoznaj lovca«, ki ga izvajata Savinjsko Kozjanska zveza lovskih družin Celje in Mladinski center Celje. Projekt osvešča mlade o pomenu lovstva za lokalno okolje in lokalno skupnost. S projektom, ki se začenja marca letos in zaključi marca prihodnje leto, bodo vključili mlade v aktivnosti, preko katerih bodo spoznali naloge in delo lovcev v naravi, okrepili zavedanje, da lovstvo ne pomeni zgolj lova na divjad, ampak predstavlja tudi vrsto aktivnosti za ohranjanje narave, njenega ravnovesja, skrb za varovanje gozdov in pestrosti živalskih vrst, skrb za pripravo krme za živali med zimo, preprečevanje širjenja bolezni, odpravljanje škod itd.”

Kdor pride bo odšel bogatejši in s spoznanjem  da ve nekaj več, za danes in jutri!

Vir in foto: Celjski sejem

Mogoče vam bo všeč