Vir: Avaz.ba
EvropaSvet

Kaj je črni petek in od kod prihaja?

Nakupovalni odvisniki in tisti, ki lovijo popuste, se borijo, da bi prvi prišli do blaga, ki so se ga odločili kupiti. Za Američane bo to krajša nakupovalna sezona, saj je zahvalni dan padel na četrti četrtek v novembru.

Vendar je letos vse v senci Covid krize, zato velja verjetnost, da bodo kupci prešli na splet.

Milijoni ljudi po vsem svetu so se danes, na črni petek, zgrnili v nakupovalna središča in spletna nakupovanja, prizadeta zaradi tradicionalne nakupovalne mrzlice. Trgovci in zaščitniki potrošnikov so zahtevali spoštovanje epidemioloških ukrepov. Številne države v Ameriki so sprejele predpise in ukrepe, ki omejujejo število kupcev v trgovinah in tudi delovni čas.

Sezona počitniških nakupov v ZDA se je uradno začela v četrtek s praznovanjem zahvalnega dne in se je nadaljevala danes, ko se je milijono Američanov zgrinjalo v iskanje popustov, zato je črni petek vedno prvi petek po zahvalnem dnevu.

Dejstvo pa je, da se ta trend v ZDA počasi upočasnjuje v primerjavi z leti prej, v naši regiji pa se zdi, da se šele zdaj širi. Vendar se zdi, da si to razlagamo po svoje. Popusti torej ne trajajo le tisti dan, lahko trajajo tudi dlje, medtem ko popusti ne gredo dosti nižje od stalnih cen.

Avtor: Strastni nakupovalec

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa