Vir: Avaz.ba
Evropakoronavirus

Johnson: Imamo dokaze, da bi bil nov sev koronavirusa lahko bolj smrtonosen

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je mutirani sev koronavirusa lahko bolj smrtonosen od prvotne različice virusa, poroča Anatolija.

“Imamo nekaj dokazov, da bi bil nov sev koronavirusa lahko bolj smrtonosen,” je Johnson dejal novinarjem v Londonu.

Prenaša med 30 in 70 odstotkov hitreje

Glavni vladni svetovalec za znanost Patrick Vallace je novinarjem povedal, da so doslej v Veliki Britaniji, Južni Afriki in Braziliji registrirali skupno tri mutirane vrste koronavirusa.

Wallace je poudaril, da se je mutirani sev koronavirusa, registriran v Veliki Britaniji, prenašal med 30 in 70 odstotki hitreje kot prvotna različica virusa, in poudaril, da to potrjuje hitrejša rast števila novo okuženih v tej državi.

Wallace je dejal, da nepotrjeni dokazi kažejo, da je bila prvotna različica koronavirusa med tisoč okuženimi umrla deset in da je bil tak koeficient v mutirani različici virusa povečan na 13 ali 14.

Še 1400 ljudi je umrlo

“Gotovo je, da so mutirane različice koronavirusa bolj zaskrbljujoče. Trenutno ne morem pritrdilno govoriti, vendar obstajajo nekateri znaki, da so te različice bolj odporne tudi na cepiva” – je dejal Wallace.

V Združenem kraljestvu so danes potrdili še 1400 smrtnih primerov zaradi okužbe s koronavirusom, s čimer je skupno število smrtnih primerov od začetka pandemije v tej državi doseglo 95.981.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa