GospodarstvohranaizobraževanjekulinarikaSlovenijaZdravje

JEJMO ZDRAVO IN URAVNOTEŽENO. IN NE PREVEČ

Kako velik naj bo moj obrok?

Na jedilniku naj bo čim manj pretirano sladkih in slanih predelanih živilih. Za žejo pijmo vodo ali nesladkan čaj in omejimo vnos alkohola. Na dan naj bi popili približno 1,5 litra vode.

Naš jedilnik naj bo sestavljen iz več obrokov. Priporočljivo je, da zaužijemo vsaj tri glavne obroke: zajtrk, kosilo in večerjo, vmes pa si lahko privoščimo eno ali dve manjši malici. Na jedilnik uvrstimo pester nabor živil, s čim manj predelanimi izdelki.

ZPS nasvet

Pri sestavljanju obrokov krožnik navidezno razdelimo na četrtine. Eno četrtino zapolnimo s škrobnimi živili, eno četrtino z beljakovinskimi, preostal del krožnika pa s pestrim izborom zelenjave oziroma sadja.

Da porcija ne bo preobilna, izberimo krožnik manjšega premera (npr. 23 cm). Ne zapolnimo ga do zadnjega kotička. Pri odmeri količine hrane si pomagajmo s pravilom pesti oziroma dlani.

Za uživanje hrane si vzemimo čas. Jejmo počasi in dobro prežvečimo vsak grižljaj.

Hrano uživajmo za mizo in brez prisotnosti motečih dejavnikov, kot so telefon, televizija ali časopis.

Za vzdržen način prehranjevanja priporočamo upoštevanje načela 80/20 – 80 odstotkov časa upoštevamo splošna prehranska priporočila, preostalih 20 odstotkov časa pa si lahko privoščimo “hrano za dušo.” Za zdrav odnos do hrane je namreč pomembno, da si občasno, brez slabe vesti, privoščimo tudi kakšno živilo, katerega prehranski profil ni najbolj optimalen.

Več: ZPS.S

 

I

Mogoče vam bo všeč