Vir: Nova24tv.si
EvropaPolitikaSlovenijaŠport

“Jederna država” Nemčija dvomi, da Vesel deluje neodvisno od Čeferina

Nemški mediji so se že pred časom razpisali o domnevno spornih povezavah med predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom in predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom. Spomnimo, Vesel je pred štirimi leti zasedel pomemben položaj v Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), imenovan je bil za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost. Nemški tabloid Bild je poročal, da je bil Vesel pred imenovanjem namestnik vodje mladinske komisije pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS), ki jo je takrat vodil Čeferin. S tem se po poročanju časnika postavlja pod vprašaj neodvisnost Veselove funkcije v Fifi od Čeferina.

Tomaž Vesel je bil pred imenovanjem za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost pri Fifi julija 2016 namestnik vodje mladinske komisije pri NZS, ki jo je takrat vodil Aleksander Čeferin. Zaradi tega se je po poročanju Bilda postavljal upravičen dvom o neodvisnosti Veselove funkcije pri Fifi od aktualnega predsednika Uefe.

Dvom o pristranskosti zaradi funkcije na NZS
V skladu s smernicami Fife predsednik prej omenjene komisije v štirih letih pred svojim imenovanjem ne bi smel opravljati nobene uradne funkcije pri katerikoli članici Fife. V povezavi z omenjenimi očitki so po poročanju Bilda pri Fifi odgovorili, da je Vesel uspešno prestal test ustreznosti, posameznih primerov pa da ne komentirajo. Ko gre za omenjene teste ustreznosti, naj bi se po poročanju nemškega časnika ob tem sicer večkrat različno intepretiralo, katera funkcija znotraj posamezne nogometne zveze ima uradni značaj. V življenjepisu Vesela, ki so ga objavili pri Fifi, omenjena funkcija na NZS ni bila omenjena.

Vir: Nova24tv.si

Vesel je bil za predsednika omenjene komisije pri Fifi imenovan julija 2016 po tem, ko je njegov predhodnik Domenico Scala maja istega leta po sporu s predsednikom Fife Giannijem Infantinom odstopil z omenjene funkcije. Med kampanjo Čeferina za predsednika Uefe je bilo po poročanju Bilda v medijih večkrat mogoče slišati, da naj bi Infantino zanj močno navijal prek svojih svetovalcev. Tako Čeferin kot Infantino sta te navedbe zanikala. Vesel je kot predsednik prej omenjene komisije med drugim zadolžen tudi za nadzor nad plačama Infantina in Čeferina, ki je prav tako član sveta Fife.

Vesel: Denar, ki ga prejmem od Fife, ni sporen

Predsednik računskega sodišča je za svojo funkcijo, ki jo opravlja pri Fifi, lani prejel četrt milijona ameriških dolarjev. Kot je pred dnevi pojasnil za Siol.net, omenjeni zaslužek ni sporen in je v skladu z mednarodnimi razmerami. Ob tem je odločno zavrnil vsakršna namigovanja o nezdružljivosti funkcije predsednika računskega sodišča in funkcije, ki jo opravlja pri Fifi.

Siol.net

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa