Vir: Nova24tv.si
Črna kronikaKulturaSlovenija

Poslovila se je legenda slovenske popevke Mojmir Sepe

Umrl je legendarni skladatelj zabavne glasbe in dirigent Mojmir Sepe, so sporočili iz družinskega kroga. Preminil je v četrtek zvečer, star je bil 90 let. Bil je med začetniki slovenske zabavne glasbe ter vseskozi njen aktivni ustvarjalec in poustvarjalec. Tesno je bil povezan s Slovensko popevko.

Mojmir Sepe, z vzdevkom Mojzes, se je rodil leta 1930 v Črni na Koroškem, po gimaziji v Celju je odšel na glasbeno akademijo v Ljubljani, kjer je študiral trobento in klavir. V tem času je že deloval kot trobentač Plesnega orkestra RTV Ljubljana. Med njegovimi najbolj znanimi skladbami, ki so osvojile lovoriko na Slovenski popevki, sta “Zemlja pleše” (1962) in “Poletna noč” (1964). Omeniti velja tudi legendarne skladbe, kot so: Brez besed, Med iskrenimi ljudmi, Moje orglice, Ribič ribič me je ujel, Ljubi ljubi ljubi, Pridi dala ti bom cvet…

Kot avtor, aranžer in dirigent je bil tesno povezan z najbolj eminentnimi glasbenimi dogodki. Med glasbenimi zvrstmi sta mu bila blizu jazz in swing. Poročen je bil s pevko Majdo Sepe, njuna hči je bila režiserka Polona Sepe, obe sta že pokojni.

 

Demokracija

Mogoče vam bo všeč