Video konferenca PV Slovenije in ostalih predsednikov vlad z Predsednikom Sveta EU Charlesom Michelom
EvropaSlovenijaZunanja politika

Janez Janša s predsednikom Evropskega sveta o razmerah v Ukrajini. Napetost na višku.

Slovenski Predsednik vlade,  Janez Janša se je danes udeležil videokonference s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom o zaostrenih varnostnih razmerah na vzhodu Evrope, pomoči Ukrajini ter posledicah morebitnega ruskega napada. Na konferenci so sodelovali tudi predsedniki grške, finske, poljske, nizozemske in slovaške vlade.

Predsednik Evropskega sveta je ob tem poudaril enotnost, solidarnost in trdnost EU glede stanja v Ukrajini.

Kot je na Twitterju sporočil Michel, so danes na konferenci sodelovali grški premier Kyriakos Mitsotakis, finska premierka Sanna Marin, poljski premier Mateusz Morawiecki, nizozemski predsednik vlade Mark Rutte in slovaški premier Eduard Heger. V nedeljo pa se je Michel o Ukrajini pogovarjal s predsedniki vlad iz Estonije, Latvije, Švedske, Bolgarije, Litve in Češke.

Slovenski predsednik Vlade Janez Janša,  je  že v soboto po telefonskem pogovoru z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom na Twitterju zapisal, da Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja koncentracijo ruskih enot na mejah Ukrajine. Ob tem je “izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in pravici vsake države, da izbira svoje zavezništvo”. Prav tako je pozval je  k takojšnji deeskalaciji razmer.

Finančni ministri iz skupine G7 so medtem danes sporočili, da so pripravljeni uvesti “ogromne” gospodarske in finančne sankcije proti Rusiji, če bi ta napadla Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ponavljamo, da bo vsaka nadaljnja vojaška agresija Rusije proti Ukrajini naletela na hiter, usklajen in odločen odgovor,” so zapisali v skupni izjavi. Ob tem so obljubili nadaljnjo finančno podporo Ukrajini in spomnili, da je G7 skupaj z Mednarodnim denarnim skladom Kijevu od leta 2014 zagotovil 48 milijard dolarjev.

Po navedbah ameriških obveščevalcev bi Rusija lahko v kratkem načrtovala invazijo na Ukrajino. Washington zdaj ocenjuje, da je ob Ukrajinski meji okoli 130.000 ruskih vojakov. ZDA in njihove zaveznice v Natu Rusijo obtožujejo, da pripravlja nov napad na Ukrajino po priključitvi Krima leta 2014, medtem ko Moskva te obtožbe zavrača.

S druge strani pa prihaja novic da  je Rusija  pripravljena odpreti ogenj na tuje ladje in podmornice, ki »nezakonito« vstopijo v njene teritorialne vode, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax  je dejal  danes visoki ruski vojaški uradnik. Vojna napetost pa prisotna celo v »nižjih zračnih plasteh«

Vir: Interfax&DPA@STA&VTC

Foto: Twitter

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa