foto: puc
Črna kronikaLokalnoSlovenijaV fokusu

Izživljanje in poskusi “nadvlade” šest mladoletnikov in ena polnoletne osebe, ki so v pretepu poškodovali dva mladoletnika, kaže na sindrom ugotavljanja in nič več

Celjski policisti so bili 3. februarja letos,  v jutranjih urah, obveščeni o pretepu na Ljubljanski cesti v Celju.

Z ogledom kraja dejanja, zbiranjem obvestil ter pridobljenimi posnetki video nadzornih sistemov, je bilo  ugotovljeno, da je 7 oseb od tega šest mladoletnih, napadlo dve mladoletni osebi, pri čemer so enega huje poškodovali, enega pa lažje.

V preiskavi so ugotovili, da napadu skupine na dva mladoletnika niso botrovale medsebojne zamere in da napadena mladoletnika nista dajala povoda za nasilno dejanje. Nasilneži so ju napadli  zaradi želje po nadvladi nad njima in drugimi mladostniki, zbujanja strahu in uveljavljanja med vrstniki.

 

Sedmerica je osumljena naslednjih kaznivih dejanj:

– sodelovanje v skupini, ki stori kaznivo dejanje, po II. odstavku 298. člena,

– lahka telesna poškodbe po I. odstavku 122. člena,

– huda telesna poškodba, po I. odstavku 123. člena in

– nasilništvo, po I. odstavku 296. člena Kazenskega zakonika.

 

foto: PUC

Nasilna dejanja storjena na tak način so še posebej zahrbtna, zavržna in nedopustna. Mladoletnika, nad katerimi so se znesli, niso zaznamovale zgolj telesne poškodbe, pač pa tudi občutek ponižanja in strahu. Vsakršno nasilje je nedopustno. Policisti bomo tudi vnaprej ravnali tako, da bomo prvotno zaščitili žrtve nasilja, zoper osumljene nasilneže pa dosledno ukrepali.

Pri vsem tem je zaskrbljujoče to, poleg same dolžine časa za ugotovitev  vseh dejstev, da se ne pove ali saj konkretizira del rešitve. Drugače povedano,  katere sankcije, oblike sankcije, morebitne vzgojne aspekte  in ali so kršitelji-nasilniki  to počeli v več podobnih situacijah in okoliščinah.   O doslednem ukrepanju pa javnost ne ve nič. Javnost tudi po tem o tem  mora vedeti bistveno več. Zaenkrat temu ni tako.

Zakaj?

Vprašanje za milijon dolarjev za organe pregona!!

Vane T. Costa

vir in foto: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč