Varnostnikovo napihovanje( Foto: Bralec)
Črna kronikaNotranje zadeveSlovenijaV fokusu

Izsledki zaključene preiskave o nepravilnostih pri množični kršitvi na javni prireditvi v Vitanju. Prekoračena pooblastila. Zagotovo bo kakšen »Rambo« ostal brez licence.

Policijska uprava Celje zaključila s preiskavo nepravilnosti pri množični kršitvi javnega reda in miru na prireditvi v Vitanju, ki je potekala 4. maja letos.

 

Tiste noči iz četrtega na petega maja, nekaj čez drugo uro zjutraj je na prizorišču prišlo do množične kršitve  javnega reda in miru, v kateri je bilo udeleženih okoli 30 oseb.  Povod za kršitev je bil pretep dveh občanov. Varnostniki, ki so poskušali vzpostaviti  javni red in mir, so med posredovanjem odrinili eno od obiskovalk, zaradi česar je posledično več obiskovalcev s silo poskušalo varnostnikom preprečiti izvedbo ukrepov. V množični kršitvi javnega reda in miru je bilo lažje poškodovanih enajst obiskovalcev prireditve.

Osebi, ki sta začeli s pretepom, bomo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. Z  samim zbiranjem obvestil o množični kršitvi javnega reda in miru so ugotovili več nepravilnosti.

 

Pri presoji izvedenih ukrepov varnostnikov so ugotovili, da so nekateri varnostniki, ki so zoper posamezne udeležence javne prireditve uporabili določene ukrepe, le te izvedli v nasprotju z določili Zakona o zasebnem varovanju, torej nezakonito in nestrokovno, kar je bilo potrjeno z izjavami prič na kraju in javno objavljenimi posnetki. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj nasilništva in lahke telesne poškodbe bodo kazensko ovadili dva varnostnika in pet rediteljev.

O za zdaj še neznanih storilcih, ki so bili udeleženi v množični kršitvi javnega reda in miru, še zbirajo obvestila.

 

Lov v kalnem za »varnostne« agencije .Red, pravni in siceršnji pa kdaj?

Najemanje tovrstnih »agencij«  za varovanje in red na prireditvah in zbiranjih, je dvorezen meč. Vsi so fizično pripravljeni, mentalno pa ne ravno primerni. Presojanje in izvajanje ukrepov se preseli iz glave v mišice in se pojavi problem.  Omenjeni dogodek in incidentno ravnanje je lahko samo iniciacija za urejanje nečesa kar  ni bilo urejeno  do sedaj.

Na podlagi vseh zavarovanih dokazov, posnetkov in zbranih obvestil so zoper organizatorje in soorganizatorje prireditve, zoper imetnika licence ter zoper tri varnostnike, uvedli tudi več postopkov o prekršku. Prav tako so obveščene  pristojne inšpekcijske službe in ministrstvo za notranje zadeve, kot pristojni organ na področju zasebnega varovanja.

Ne bo pa  odveč  da tudi v tem času določeni  inšpekcijski organi opravljajo »špic« kontrole in ugotovijo ali je kaj popravljeno na temo področju ali je še vedno »divji vzhod« ali nekaj kar je morda  podobno urejenemu »zahodu« . Tisti ki poznamo  tozadevno problematiko  vemo za obstoječe »vakuume«, in posledično temu izrabe tega vakuuma za tovrstne zlorabe.

Vane T. Costa

Vir: puc&vtc

 

 

Mogoče vam bo všeč