Mutasta TV Al Jazeera in brez opreme( Foto: AFP)
SlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Izraelska policija zasegla opremo za oddajanje Al Jazeere takoj po zaprtju kanala

Policija je v nedeljo popoldne zasegla opremo za oddajanje Al Jazeere v njenih pisarnah v Jeruzalemu, katarski novičarski kanal pa je bil umaknjen iz  omrežja  v Izraelu, potem ko je vlada pred tem odobrila odločitev o začasni zaprtju kanala, ker je škodil nacionalni varnosti.

Kanal ni bil na voljo pri dveh največjih izraelskih televizijskih ponudnikih Yes in Hot nekaj ur po tem, ko je vlada potrdila odločitev o prepovedi njegovega delovanja.

Pred tem  je vlada soglasno glasovala za pooblastilo Karhiju, da zapre Al Jazeero za 45-dnevno obdobje, v skladu z zakonom, ki ga je Kneset sprejel aprila in dovoljuje začasno zaprtje tujih medijskih hiš, za katere meni, da škodujejo nacionalni varnosti.

Takoj po odločitvi vlade je Karhi podpisal štiri ukaze, ki so izraelskim televizijskim ponudnikom ukazali, naj prenehajo oddajati kanal Al Jazeera, ter navodila za zaprtje dveh pisarn mreže v Izraelu, obe v Jeruzalemu, zaplembo opreme za oddajanje kanala, vključno z mobilnimi telefoni; in blokira dostop do spletne strani Al Jazeera v Izraelu.

 

Foto. Yonatan Sindel/Flash90

“Novinarji Al Jazeere so škodovali izraelski varnosti in hujskali proti vojakom IDF,” je dejal premier Benjamin Netanyahu v sporočilu za javnost, ki ga je po odločitvi vlade izdal skupaj s Karhijevim uradom.

 

Prej!?

Glasovanje o zaprtju Al Jazeere je bilo v četrtek preloženo zaradi pomislekov, ki so jih izrazili voditelji Mossada in Shin Beta, da bi zaprtje kanala, ki ga podpira Katar, lahko škodilo pogajanjem za izpustitev izraelskih talcev, ki jih Hamas zadržuje v Gazi,  so dejali iz  Stranke narodne enotnosti po potrditvi sklepa. Osrednjo vlogo v pogajanjih ima Katar, ki gosti del vodstva Hamasa. Glede na »dinamiko« pogajanj to se ne bi zgodilo kmalu.

Toda Shlomo Karhi ni izgubljal časa z izdajo ukazov po odločitvi kabineta in je dejal, da ” Hamasovi zvočniki” ( Al Jazeera)  v Izraelu bodo za nekaj časa izklopljeni.

“Preveč časa je minilo in  je bilo  preveč  nepotrebnih pravnih ovir, da bi končno ustavili dobro naoljen hujskaški stroj Al Jazeere, ki škoduje nacionalni varnosti,” je po podpisu ukazov dejal Karhi. Kdorkoli bo zlorabil svobodo tiska za ogrožanje  nacionalne varnosti Izraela  ga bo doletela enaka usoda. Spodbujanje terorizma, kot je bilo v tem primeru, bo »nagrajeno« na enak način. Odločitev je bila sprejeta na podlagi prejetega strokovnega mnenja s strani varnostnih služb. V tem primeru je bilo tako.

Reakcija Al Jazeera

Kanal je po odločitvi podal izjavo, v kateri jo je obsodil kot “kriminalno” potezo izraelske vlade.

“Obsojamo in obsojamo to kriminalno dejanje Izraela, ki krši človekovo pravico do dostopa do informacij,” je dejal kanal in dodal, da bo “preiskal vse razpoložljive pravne poti prek mednarodnih pravnih institucij” in trdil, da “izraelsko nenehno zatiranje svobode tiska, ki se razume kot prizadevanje za prikrivanje svojih dejanj na območju Gaze, je v nasprotju z mednarodnim in humanitarnim pravom.«

Združenje tujih medijev, ki zastopa tuje medije v Izraelu, na Zahodnem bregu in v Gazi, je prav tako obsodilo odločitev o zaprtju delovanja novičarske mreže Al Jazeera v Izraelu in dejalo, da se je Izrael pridružil “dvomljivemu klubu avtoritarnih vlad” pri prepovedi postaje.

Po ukazih, ki jih je izdal minister za komunikacije, desničarski član stranke Likud, bodo pisarne Al Jazeere v Zahodnem in Vzhodnem Jeruzalemu zdaj zaprte. Prepoved učinkuje,  vse ostalo pa je stvar neke druge debate.

Kmalu je bil  odrejen  zaseg mobilnih telefonov, razen tistih, ki so  za osebno uporabo, skupaj z delovnimi postajami, kamerami, mikrofoni, strežniki, prenosnimi računalniki, zunanjimi trdimi diski, opremo za stiskanje videa in opremo za brezžično oddajanje.  S posebnim   ukazom  je televizijskim ponudnikom naročeno,  da naj prenehajo  z oddajanjem kanala Al Jazeere, četrti ukaz pa je naročil televizijskim, mobilnim in internetnim ponudnikom, naj blokirajo dostop do spletnih mest Al Jazeera v angleškem in arabskem jeziku.

 

Kako dolgo velja prepoved?

Odlok o zaprtju tujega informativnega kanala mora predsednik okrožnega sodišča v 24 urah predložiti v sodno presojo, ki ima nato tri dni časa, da odloči, ali bo stopil v veljavo, kot je bil izdan.

Začasni zakon, sprejet aprila, omogoča zaprtje tujih medijskih omrežij za 45 dni, ki se lahko nato podaljša. Sam zakon je bil sprejet kot začasni zakon in bo prenehal veljati 31. julija ali prej, če bo vlada odpravila razglasitev izrednih razmer.

Zakon daje predsedniku vlade in ministru za komunikacije pooblastila, da odredita začasno zaprtje tujih omrežij, ki delujejo v Izraelu, in zaplenijo njihovo opremo, če se domneva, da “delajo dejansko škodo državni varnosti”.

Za izdajo takšnih ukazov je pristojen minister za komunikacije, vendar šele po tem, ko prejme soglasje predsednika vlade in varnostnega kabineta ter potem, ko predsedniku vlade in ministru za komunikacije predloži strokovno stališče s podrobnostmi varnostnih služb.

“Na predvečer dneva holokavsta vlada pošilja močno sporočilo proti propagandni veji teroristične države Katar. Ne bomo dovolili, da bi izraelski sovražniki z našega ozemlja predvajali antisemitsko propagando in krvave zarote,” je še potrdil gospodarski minister   pravilnost odločitve o zapiranju TV kanala, ki je  služil kot »odprt mikrofon« Hamasu in ostalim palestinskim skrajnežem oziroma teroristom.

 

Suverena odločitev države Izrael pred razdiralnim učinkom televizijske in časnikarske hiše Al Jazeera ima svojo težo in nujno potreben učinek.

Naj traja!

Vane T. Costa

Vir: TOI&VTC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija