EvropaprometSlovenijaŠportTurizem

Inovativen kolesarski produkt – Evropska Amazonka

Kolesarjenje po prvem Unescovem petdržavnem biosfernem rezervatu Mura-Drava-Donava obsega skoraj milijon hektarjev. Organizacija za upravljanje destinacij kolesarske poti Evropske Amazonke (DMO) je mreža angažiranih organizacij, ki so združile moči za zagotovitev dolgoročnega delovanja kolesarske poti Evropske Amazonke kot mednarodnega turističnega izdelka. Del mreže je tudi SRIPT član, Zavod Iskriva. Kolesarska pot je ena izmed najbolj prepoznavnih daljinskih kolesarskih poti v Evropi.

Dejstva o kolesarski poti Evropske Amazonke

  • Več kot 1.250 km kolesarskih poti na Severni in Južni ruti
  • 27 etap, 11 na Severni ruti in 16 na Južni ruti.
  • Kolesarjenje po prvem Unescovem petdržavnem biosfernem rezervatu Mura-Drava-Donava, ki obsega skoraj milijon hektarjev.
  • Tri reke Mura, Drava in Donava tvorijo največji naravni rečni sistem v Srednji Evropi.
  • 5 držav: Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Srbija
  • Izhodišče: Mureck, Avstrija (blizu Gradca)
  • Končna destinacija: Mohacs, Madžarska (blizu Pecsa)

Ime “Evropska Amazonka” predstavlja območje treh čezmejnih rek Mure, Drave in Donave in je bilo uvedeno za okrepitev ohranjanja edinstveno ohranjenih rečnih pokrajin. Čeprav na svetu obstaja samo ena Amazonka, območje Mura-Drava-Donava je dobesedno primerljivo z Amazonko. Omenjeno poimenovanje najbolje razumemo, če pogledamo na sotočje Donave in Drave ter naravni park Kopački Rit s ptičje perspektive. Poleg tega, ko ste na območju in ob reki, imate močan občutek, da se nahajate v pravi Amazoniji. Že samo ime pove, da te reke in njihove poplavne ravnice predstavljajo najbolj biotsko raznovrstna območja v Evropi.

Ideja o kolesarski poti Evropske Amazonke se je začela oblikovati pred desetimi leti, v cilju povezovanja ohranitve rek s trajnostnim regionalnim razvojem, ki bi prinesel gospodarske koristi lokalnim skupnostim petdržavnega biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava.

Mreža zavzetih lokalnih in regionalnih deležnikov je bila oblikovana zahvaljujoč podpori mednarodnih organizacij WWF, EuroNatur, Revital in Trail Angels, pri čemer je koncept Bike Trail bil razvit v posvetovanjih (v letih) 2015 in 2016. Leta 2018 se je začela izvedba projekta Amazon of Europe Bike Trail (kolesarska pot Evropske Amazonke) pod vodstvom Zavoda Iskrive, iskrišča za razvoj lokalnih potencialov (Slovenija), ki ga financira Interreg Donavski transnacionalni program. Zahvaljujoč sodelovanju na petdržavnem območju projekt odraža cilj čezmejnega sodelovanja v korist narave in ljudi.

Več informacij o projektu najdete na strani /https://aoebiketrail.com/sl/about-slo/

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa