GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 27.08.2021

Na domačem borznem parketu je danes Skupina Petrol (PETG) objavila polletni poslovni izid. Skupina Petrol je v prvem letošnjem polletju ustvarila 1,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je poskočil za 140 odstotkov na 49,4 milijona evrov. Prilagojeni bruto dobiček skupine je znašal 258,1 milijona evrov, kar je 44 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, EBITDA pa se je okrepil za 59 odstotkov na 102,1 milijona evrov.

Skupina si je za letos zastavila zelo visoke cilje. EBITDA je načrtovan v višini 213,5 milijona evrov, kar je najvišje v Petrolovi poslovni zgodovini, čisti dobiček naj bi dosegel 104,4 milijona evrov, prihodki od prodaje pa 3,5 milijarde evrov. Polletni rezultati tlakujejo pot k uresničitvi teh ambicioznih ciljev.

Skupina Petrol spada v skupino domačih zelo zanimivih naložb. H tej skupini prištevamo še obe domači največji zavarovalnici Skupino Triglav (ZVTG) in Zavarovalno skupino Sava (POSR), kakor tudi novomeško Krko (KRKG), NLB (NLBR), Cinkarno Celje (CICG) in Telekom Slovenije (TLSG).

Za nami je sezona objav poslovnih izidov oziroma dobičkov podjetij v Združenih državah. Te so v drugem letošnjem kvartalu bili na rekordni ravni saj so znašali 2,42 bilijona dolarjev, kar ja za 9,7 odstotka več, kot so ti znašali v letošnjem prvem kvartalu pri 2,21 bilijona dolarjev. Podjetja ameriškega borznega indeksa S&P500 so v agregatu v medletni primerjavi zabeležila 26-odstotno rast prihodkov in 93-odstotno rast dobička v letošnjem drugem kvartalu.

Gospodarstvo ZDA je sicer na letni ravni napredovalo 6,6 odstotka v drugem kvartalu. A ponovno globalno povečanje števila okužb zaradi Delta različice povečuje tveganje za gospodarsko rast v drugi polovici leta. Zato smo še vedno v obdobju negotovosti glede prihajajočih morebitnih sprememb pri denarni politiki Ameriške centralne banke (Fed). Zadnji Fedov zapisnik je razkril, da je večina Fedovih uradnikov s koncem leta pripravljenih, z zmanjševanjem odkupov vrednostnih papirjev, začeti nekoliko umirjati zdaj že zelo ekspanzivno monetarno politiko. Iz zapisnika sledi, da dokončnih odločitev ni bilo sprejetih, kakor tudi ni bila sprejeta osnovna časovnica začetka zmanjševanja odkupov vrednostnih papirjev. Časovnica, kakor tudi jakost zmanjševanja odkupov, bosta v veliki meri odvisna od pritoka avgustovskih podatkov iz trga dela. V kolikor bodo ti kazali na krepko izboljšanje trga dela v ZDA lahko na septembrskem zasedanju Feda že pričakujemo konkretne napovedi o začetku zmanjševanja odkupov v jesenskih mesecih. A julijski podatki za ameriško maloprodajo kažejo, da se rast potrošnje krepko upočasnjuje, kar lahko skupaj z Delta različico virusa časovnico odkupov vrednostnih papirjev potisne še bolj v prihodnost.

Tveganja z različico Delta se odražajo tudi pri razpoloženju med nemškimi menedžerji. To se je avgusta še drugi zaporedni mesec poslabšalo. Padec je predvsem posledica nižjih pričakovanj menedžerjev glede prihodnosti. Kljub temo so investicije podjetij tako v Evropi, kot v ZDA na visoki ravni in bodo omogočale prihodnjo rast.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: www.ilirika.si

Mogoče vam bo všeč