GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 16.07.2021

Julijski PMI kazalniki za euroobmočje potrjujejo, da se evropsko gospodarstvo še vedno hitro vrača na pred-pandemične ravni in da se cenovni pritiski še naprej krepijo. Kljub temu lahko pričakujemo, da bo v evropskem gospodarstvu močnejše povišanje vhodnih in izhodnih cen začasno. Povečanje junijskih PMI kazalnikov je bilo v celoti posledica izboljšanja aktivnosti v storitvenem sektorju. Odčitek nemškega storitvenega PMI je bil tokrat rekorden, saj je število primerov Covid še vedno zelo nizko, medtem ko je je klima v francoskem storitvenem sektorju nekoliko slabša. Raven storitvenega PMI indeksa je bila v Franciji nižja od pričakovanj, saj število obolelih hitro narašča.

V zadnjem tednu dni globalni delniški trgi niso kaj prida izgubili na račun različice Delta. Različica Delta verjetno ne bo sprožila novih širših zapiranj. Širjenje uvedbe cepiv v območju evra pomeni, da vlade verjetno ne bodo uveljavljale hujših omejevalnih ukrepov. Verjetno tudi ne v primeru višjega števila primerov. Skratka različica Delta verjetno ne bo imela močnejšega učinka na okrevanje gospodarstva. Lahko pa seveda pusti svoj pečat na turizem, na račun povišane pazljivosti ljudi.

Zdaj smo v drugem tednu objav poslovnih izidov za drug letošnji kvartal podjetij zajetih v indeksu S&P500. Do sedaj je poročalo že preko 100 podjetij od 500 zajetih v indeksu S&P500. Dobiček teh podjetij se je v medletni primerjavi povišal za dobrih 115 odstotkov, raven prodaje pa za 18 odstotkov. Najvišjo 72-odstotno rast prodaje je zabeležil industrijski sektor. Krepko izboljšani izidi podjetij sicer že ugodno učinkujejo na cene delnic.

Dolar in ameriške državne obveznice so se okrepile v preteklem mesecu dni, kar je tipično deflacijski in ne inflacijski znak. Lahko bi pričakovali, da se bodo v prihodnjih mesecih oziroma v obdobju do koncu leta donosnosti na ameriške državne obveznice začele poviševati na račun dejanske vrnitve povpraševanja s strni ameriških gospodinjstev, ki predstavlja 69 odstotkov ameriške ekonomije. To pa tudi pomeni, da lahko ostanemo pozitivni glede gibanja delniških tečajev za letošnjo drugo polovico leta. Prihodnji teden nas čakajo odčitki evropskih ravni BDP, predvsem pa bo prihodnji teden izjemno intenziven kar se tiče objav poslovnih izidov podjetij za drugi letošnji kvartal, kjer se dobri rezultati pričakujejo v tehnoloških in zdravstvenih sektorjih.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: ilirika.si

 

Mogoče vam bo všeč