GospodarstvoSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 09.07.2021

V ponedeljek smo bili priča objavi indeksov PMI za območje evra, ki kažejo na krepko gospodarsko okrevanje v Evropi in na začetek višje rasti cen tudi v evropskem storitvenem sektorju. Markitov storitveni indeks IHS PMI je junija znašal 58,3 točke (nad 50 točk pomeni širjenje sektorja), kar kaže na najhitrejše širjenje storitvenega sektorja po juliju 2007. Z odpiranjem ekonomij in širjenjem programov cepljenja so podjetja v območju evra pospešila zaposlovanje. Sodeč po nemškem storitvenem indeksu PMI se glede na povečanje povpraševanja že kažejo prvi znaki pomanjkanja zadostne delovne sile v nemškem storitvenem sektorju.

Zaradi kasnejšega odpiranja ekonomij v območju evra (še) ni takega pomanjkanja po delovni sili kot v nekaterih sektorjih v ZDA, zaradi česar morajo delodajalci ponekod ponuditi višje plače, da bi pritegnili nove zaposlene. V vsaj delni meri je tak proces v prihodnjih mesecih pričakovati tudi v območju evra, zlasti pri nižje plačanih delovnih mestih v storitvenem sektorju (in drugje), ki so najbolj občutljiva za povišanje cen energentov in surovin, saj to zvišuje cene prevoza na delo, ogrevanja, hrane… Zviševanje plač sicer povzroča dolgoročnejše inflacijske pritiske. Pričakujemo namreč lahko, da bodo cene plač v aktualnem tržnem okolju dokaj »lepljive« oziroma se jih ne bo dalo kaj kmalu nižati. Verjetno tudi ne ob morebitnem krepkejšem znižanju cen surovin in energentov v prihodnje.

Cene energentov in surovin so v prvi polovici leta zelo pridobile. Cene nafte WTI in brent so zaradi odločitev OPEC+ in povrnitve povpraševanja letos v dolarjih pridobile že 56 oziroma 47 odstotkov. Cene aluminija in bakra so se povišale za 27 oziroma 21 odstotkov, cene železove rude pa za 26 odstotkov. Lahko sicer omenimo, da so se rasti številnih surovin maja začele umirjati ali celo nazadovati, a kljub temu lahko pričakujemo njihov prispevek k inflaciji ob pričakovani povrnitvi povpraševanja v prihodnjih nekaj mesecih. Proti koncu leta in verjetno še toliko bolj v naslednjem letu lahko z umiritvijo rasti globalnega povpraševanja pričakujemo tudi »umiritev« marsikaterih cen in šele po tem lahko pričakujemo prve dvige temeljnih obrestnih mer. Po Fedovi trenutni uradni pričakovani časovnici bo ameriška centralna banka začela dvigovati temeljne obrestne mere v letu 2023. Nekateri Fedovi predstavniki sicer prve dvige obrestnih mer pričakujejo že prihodnje leto.

Nespremenjene in izjemno nizke obrestne mere bodo torej v tem letu še naprej veter v krila delniškim trgom. Ta veter bo sicer večkrat začasno prekinjen z mesečnimi odčitki občutno višjih ravni inflacije v prihajajočih mesecih, tako v ZDA kot v območju evra. Po drugi strani pa dodaten pospešek pri delniških trgih lahko pričakujemo še iz naslova (pričakovano) krepko izboljšanih poslovnih izidov podjetij za letošnji drugi kvartal. Ne nazadnje se na Wall Streetu sezona objav poslovnih izidov za drugi letošnji kvartal začne naslednji teden (v torek) z objavo rezultatov največjih ameriških bank JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley in Goldman Sachs. Morebitni dobri znaki glede ameriške ekonomije v poročilih največjih ameriških bank bodo zagotovo še dodaten katalizator navdušenja na delniških trgih. V prihodnjem tednu pričakujemo nekaj zelo pomembnih makrokazalcev. V torek bodo oči vlagateljev usmerjene v odčitek ameriške inflacije za mesec junij. Tržna pričakovanja so, da bo ta, v medletni primerjavi, znašala 5 odstotkov. Med pomembnejše kazalce prihodnjega tedna še spadajo kitajska maloprodaja ter BDP in nemška inflacija.

Vsekakor pa ob povišanju ležarin, negativni donosnosti na depozite in državne obveznice za letošnje leto lahko ostanemo še naprej pozitivni, kar zadeva tečaje delnic. Pri tem pa se moramo zavedati, da so delniške naložbe vedno precej in neprimerno bolj tvegane kot depozit na banki – a vendar v sedanjih tržnih pogojih vse bolj postajajo del učinkovitega varčevalnega in investicijskega načrta vsakega posameznika. Praviloma ob profesionalni pomoči borznoposredniških hiš.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

vir: ilirika.si

 

Mogoče vam bo všeč