GospodarstvoSlovenijaSvet

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 05.02.2021

Gospodinjstva, gospodarstvo in zvezne držav v ZDA so še vedno v pričakovanju sprejetja obsežnega paketa pomoči za pandemijo v višini 1,9 bilijona dolarjev s strani ameriških demokratov. Ker tolikšna investicija predstavlja 8 odstotkov BDP ZDA iz 2019 bo sprejetja takega načrta pomoči lepa popotnica za delniške trge. Sicer pa razveseljujejo tudi izsledki nove študije, ki nakazujejo, da cepivo, ki so ga razvili na univerzi v Oxfordu skupaj s podjetjem AstraZeneca, ne le ščiti ljudi pred nastopom hujše bolezni in smrti, ampak tudi bistveno upočasni prenos virusa. Študija raziskovalcev z Univerze v Oxfordu je prva, ki kaže na to, da dotično cepivo proti koronavirusu zmanjšuje tudi sam prenos virusa. Ob pozitivnejših novicah delniški trgi beležijo uspešen začetek novega meseca, globalni tečaji so se po korekciji v drugi polovici januarja v tem tednu ponovno okrepili. Svetovni indeks W1DOW je v tem tednu v evrih pridobil pet odstotkov, cene nafte so se okrepile za več kot pet odstotkov, zlato je izgubilo tri odstotke, dolar pa se je proti evru okrepil za odstotek in pol.

 

V ZDA smo sicer zdaj že čez polovico sezone objav četrtletnih poslovnih izidov za lanski zadnji kvartal. O poslovnem izidu je odsedaj poročalo 283 podjetji izmed 500, ki so trenutno vključena v ameriški indeks S&P500. Ta so v lanskem zadnjem kvartalu v povprečju zabeležila enoodstotno rast prihodkov in sedemodstotno rast dobička v medletni primerjavi. V preteklem kvartalu sta jo pri medletni primerjavi razumljivo najslabše odnesla energetski in industrijski sektor, ki sta zabeležila 35 in 11-odsotoni upad prihodkov. Po rasti prihodka in dobička sta še naprej konsistentna zdravstveni in tehnološki sektor, katerim se je dobiček povišal za 16 in 17 odstotkov.

Tudi na domačem trgu smo bili deležni začetka sezone objav informacij glede poslovnih izidov domačih podjetij za preteklo četrtletje. Novomeška Krka je na ravni skupine v letu 2020 ustvarila rekordnih 1,53 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je zvišal za 17 odstotkov in je po predhodnih nerevidiranih izkazih dosegel 286,6 milijona evrov, kar je najvišji čisti dobiček doslej. Takšen rezultat najverjetneje pomeni še boljše izplačilo dividend kot lani, ko so te znašale 4,25 EUR na delnico. Glede na močno Krkino bilanco bi bilo pričakovati rast dividende v skladu z rastjo dobička, kar pomeni, da lahko pričakujemo dividendo v višini 5 EUR na delnico. Cinkarna Celje, ki v zadnjih tednih redno odkupuje lastne delnice in tako skrbi za korist delničarjev tudi vstopa v prvo kotacijo na Ljubljanski borzi (LJSE). Delnice Cinkarne Celje so letos sicer pridobile dobrih 6 odstotkov.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

vir: www.ilirika.si

mib

Mogoče vam bo všeč