Dogodki in prireditveEvropaV fokusu

Nobelovo nagrado za mir sta prejela novinarja – Guterres ob razglasitvi pozval k zaščiti svobode medijev

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes čestital letošnjima Nobelovema nagrajencema za mir, novinarjema Marii Ressa s Filipinov in Dmitriju Muratovu iz Rusije, ter pozval k globalnim naporom na področju varovanja svobode medijev. Nobena družba ne more biti svobodna in pravična brez novinarjev, je dodal.

Nagrada kot poziv k mobilizaciji

Nobena družba po oceni Antonia Guterresa ne more biti svobodna in pravična brez novinarjev, ki so sposobni preiskovati kršitve, posredovati informacije, govoriti resnico in ki kličejo voditelje na odgovornost. Opozoril je še na vse večje število napadov na medije, tako na spletu kot osebno, ter na porast dezinformacij. “To ne more postati nova normalnost,” je dodal.

Nevladna organizacija Novinarji brez meja pa je ob razglasitvi nagrajencev sporočila, da je to močno sporočilo v času, ko se spodkopava demokracijo s širjenjem lažnih novic in sovražnega govora. Nagrada je po njihovem poziv k mobilizaciji. To desetletje bo namreč ključno za novinarstvo, je poudaril generalni sekretar organizacije Christophe Deloire.

Letos gre Nobelova nagrada za mir v roke novinarjema Marii Ressa s Filipinov in Dmitriju Muratovu iz Rusije “za branjenje svobode izražanja, kar je predpogoj demokracije in trajnega miru”. Norveški Nobelov odbor je Resso in Muratova izpostavil kot “predstavnika vseh novinarjev, ki se postavljajo za ta ideal (svobode izražanja) v svetu, v katerem se demokracija in svoboda tiska soočata z vse večjimi pritiski”.

DNS: Nagrada je priznanje pomena svobode izražanja in novinarstva

“Podelitev letošnje Nobelove nagrade za mir kaže, da je akademija v časih globalnih turbulenc prepoznala pomen svobode izražanja in novinarstva,” je sporočilo Društvo novinarjev Slovenije. “Nagrada je opozorilo, da demokratične vrednote še nikoli po padcu Berlinskega zidu v tolikšnem delu, tudi sredi Evrope, niso bile tako na udaru,” so opozorili v DNS.

“Sporočilo letošnje nagrade kaže na to, da lahko le verodostojna informacija doprinese k demokraciji in miru, na kar v društvu novinarjev vseskozi opozarjamo in poudarjamo, da je ustvarjanje okolja sovražnosti proti novinarstvu, kar doživljajo tudi novinarke in novinarji v Sloveniji, v nasprotju z idejo miru, sožitja in solidarnosti, kar simbolizira Nobelova nagrada za mir,” so zapisali v sporočilu za javnost. “Le svobodno novinarstvo je lahko obramba pred lažnimi novicami, ki jih širijo družbena omrežja,” so dodali.

vir: https://n1info.si/novice/svet/guterres-ob-razglasitvi-nobelove-nagrade-za-mir-pozval-k-zasciti-svobode-medijev/

 

Mogoče vam bo všeč