Gruzinci si želijo v EU. Protesti po odločitvi EU ki ni v prid Gruzije. Foto: AFP
EvropaV fokusuZunanja politika

Gruzinci nezadovoljni:«Več deset tisoč ljudi v Gruziji na pohodu za Evropo. Zavezanost Gruzincev evropskim vrednotam«.

Več kot 120.000 Gruzijcev je  protestiralo   po ulicah  Tbilisija i drugih krajev Gruzije v podporo kandidaturi te države za EU, nekaj dni po tem, ko je Evropska komisija priporočila preložitev kandidature Tbilisija, poroča AFP.

 

Na tisoče protestnikov je z vihtenjem gruzijskih, ukrajinskih in evropskih zastav preplavilo glavno ulico v prestolnici Tbilisi. protest  velja za največji protest in  demonstracijo v državi v zadnjih desetletjih, saj se ji je po ocenah AFP pridružilo vsaj 120.000 ljudi.

Evropa je bila vedno izbira in želja Gruzijcev, za katero so se žrtvovale vse generacije.  Gruzija, ki na severu meji z Rusijo, je tako kot Ukrajina in Moldavija kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini zaprosila za članstvo v EU.

Evropska komisija  pa je v petek Evropskemu svetu priporočila, naj Kijevu(Ukrajini) in Kišinjevu(Moldaviji) podeli status kandidata, opozarja BNR. Do konca leta bo EU ocenila, ali in kako Gruzija izpolnjuje številne pogoje za status kandidatke. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v ponedeljek dejala, da Gruzija potrebuje več reform, preden se lahko pridruži Uniji.

 

Shod so sprožile vodilne prodemokratične skupine, podprle pa so ga vse opozicijske stranke, namen pa je bil “pokazati zavezanost gruzijskega ljudstva njihovi evropski izbiri in zahodnim vrednotam”.

Gruzija in Rusija se ne gledata medsebojno z simpatijami  in  ne delita navdušenja nad potezami in politikami ene in druge. Njuni odnosi so  posebej napeti od vojne leta 2008, ko je Moskva separatistični ozemlji Južne Osetije in Abhazije priznala za neodvisni državi in na teh območjih namestila na tisoče svojih vojakov. To staro rimsko načelo »divide et impera« je  modus operandi  skoraj do vseh sosedah in do nekdanjih članic socialističnega mastodonta in hegemona SSSR. Te vloge sedanja Ruska federacija igra ves post-sovjetski čas. Vsaka normalna in progresivno naravnana država želi proč iz objema in  tega in takšnega neprostovoljnega »klinča«. Kako dolgo bo Gruzija prepuščena temu stanju ni možno določiti kar tako. Prav pa je da dobi nek obetavni in obetajoči status čim prej.

Vane T. Costa

Vir: afp&vtc

Foto: afp

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa