Foto: InTime News
BalkanEvropaKmetijstvoprometSlovenijaTurizemTwitter noviceV fokusu

Grški kmetje iz celotne države pred parlament v Atenah

Grška prestolnica je povsem ohromljena. Kmetje iz vse Grčije so se danes s svojimi traktorji odpeljali v Atene in s tem okrepili večtedenske proteste zaradi naraščajočih stroškov, tuje konkurence in katastrofalnih poplav. Med vožnjo po ulicah prestolnice so trobili ob vzklikih in mahanju mimoidočih. Na desetine traktorjev parkiranih pred parlamentom in še več naj bi se jim pridružilo.

»Danes je umrla živinoreja,« je pisalo na transparentu na enem traktorju s črno krsto, pritrjeno na sprednjem delu. Protest odmeva v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, Poljskem in v Italiji, kjer so kmetje organizirali podobne demonstracije. “Brez kmetov, brez hrane, brez prihodnosti,” je pisal transparent na traktorju v Atenah.

 

Sindikati kmetov se že več tednov pogajajo s konservativno vlado premierja Kyriakosa Micotakisa, vendar pravijo, da do zdaj napovedani ukrepi ne gredo dovolj daleč, da bi zadovoljili njihove pomisleke. “Trenutno prihajamo v Atene, da bi se borili za boljši jutri,” je dejal kmet Konstantinos Katselis. Na  cestninskih postajah na državni avtocesti približno 30 km izven prestolnice so kmetje mahali z grškimi zastavami in drug drugega spodbujali, ko so šli mimo. Shodu ob 18.30 naj bi se pridružilo več sto kmetov s približno 150 traktorji in poskušalo izvajati pritisk na vlado, ki je že ponudila popuste pri računih za elektriko in enoletno podaljšanje davčne olajšave za kmetijstvo. Za  njihove pojme premalo.

Kmetje iz severnega dela Grčije, so  večji del ostali na blokadah in se ne bodo udeležili popoldanskega protesta v Atenah, ni izključena možnost simboličnega zaprtja mejnih prehodov proti Makedoniji.

foto: Reuters

Nekateri kmetje  so že v ponedeljek zvečer  postavili svoje traktorje in pick-upe ob avtocestah, ko so se zbrali na zbirnem mestu v osrednji Grčiji, kjer so preživeli noč, preden so se odpravili v Atene..

»Lansko leto je bilo za kmete katastrofalno, nismo pridelali grozdja, nismo pridelali oljčnega olja, pridelali smo malo bombaža, a je bil odkupljen za nič.«

Danes  zjutraj  je na desetine kmetov s Krete prispelo z ladjo v pristanišče Pirej. Več kmetov naj bi prišlo z avtobusi iz drugih območij po Grčiji.

Vlada je v ponedeljek ponovila, da se je v prihodnje pripravljena pogovarjati o trajnejši shemi davčnih olajšav, a v letošnjem letu ni imela fiskalnega prostora za nadaljnje popuščanje. Grčija okreva po desetletju trajajoči finančni krizi.

 

Nekateri pravijo da naj bi bil shod zaenkrat  večinoma simboličen, vendar  pa se zdi, da so kmetje odločeni, da si bodo prizadevali za več koncesij. Ob vseobči krizi v kmetijstvu v Evropi, je jasno da se mora  korenito spremeniti odnos do kmetijstva. Val ki je zajel tako rekoč  celotno Evropo mora prinesti kaj konkretnega in ne smo »naplavine« brez učinka.

vir in foto: ecath.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan