Otok Kos
EvropaTurizemŽivljenje

Grčija: Turistična sezona nad pričakovanji, odsotnost ruskih turistov so zapolnile druge države. Kako pa je z odnosom do prisotnih turistov?

Grčija sicer uživa v turistični sezoni, ki je boljša od pričakovane, v tamkajšnji turistični srenji si želijo, da bodo prihodki od turizma pomagali ublažiti učinke naraščajočih cen energije, je prejšnji teden dejal tiskovni predstavnik vlade Yiannis Economou. In morda lahko začnejo študirati o zmanjševanju o zmanjševanju dolga prezadolžene grške ekonomije, tudi na račun zadolženosti turistične branže, ki je takoj za Italijo.

Otok Kos ponoči

Vladni in branžni  uradniki, ki jih citira Reuters, so napovedali, da bi prihodki od turizma letos lahko dosegli 80–90 odstotkov rekordnih številk, ki so jih dosegli  leta 2019. Nekateri upajo, da bodo morda celo presegli prihodke iz zadnjega leta pred pandemijo.

Letališča so junija sprejela 3.481.000 potnikov, junija lani, ko so še veljale omejitve potovanj zaradi pandemije, 1.198.000 potnikov in več kot celo leta 2019, ko je v Grčijo z letali prispelo 3.477.900 potnikov. O kvaliteti sprejemanja in sprejetja gostov se še da razglabljati.

Grčija je leta 2019 pritegnila rekordnih 32 milijonov obiskovalcev.  Do tega je še treba priti. In po tej poti še morajo hoditi. In prislužiti takratnih rekordnih 18 milijard evrov.

Otok Kos-1

Vassilis Kikilias je v intervjuju za državno televizijo ERT v začetku tega meseca dejal, da je dejanska odsotnost ruskih in ukrajinskih turistov prizadela sektor v severni Grčiji, vendar so jih zaradi usmerjene politike in dogovorov z organizatorji potovanj nadomestili obiskovalci iz drugih držav, večinoma z Balkana. K dobrim rezultatom prispevajo tudi prizadevanja za podaljšanje turistične sezone in razvoj križarjenj. Samo pristanišče v Solunu je poročalo o 280-odstotnem povečanju ladij za križarjenje. 

 

Za ANA-MPA pa  je Kikilias povedal, da je julija v Grčijo prispelo 900 tisoč obiskovalcev na teden, ta številka pa naj bi presegla milijon. Junija je bilo turistov iz ZDA za 50 odstotkov več kot leta 2019, iz Avstrije za 32 odstotkov več, iz Izraela pa za 24 odstotkov več.

 

Očitno je bil otok Kreta kos  izgubi ruskih turistov. Število obiskovalcev otoka je julija preseglo celo rekordno leto za Kreto leta 2018. Ruse so večinoma zamenjali evropski turisti – Nemci, Britanci, Francozi, Poljaki, pa tudi 43 tisoč Ukrajincev.

 

Kar je šlo v negativno smer je to, da so lani,  ko je bil še čas epidemije,  svoje individualne pristope do gostov izpilili  do te stopnje da si bil presenečen v pozitivnem smislu, leto pa nič presenečenja, bili so  tipično grški(vsaj na tistem koncu kjer je bi avtor) z podpovprečnim odnosom hotelirjev glede namestitve in ostalega pristopa. Zagotovo jim bo še nekaj časa adut  sonce in morje z plimami in osekami na katere ne bo direktnega vpliva. Morda bodo pa naslednjo sezono  doslednejši v vsem kar želijo početi in doseči.

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa