Evropakoronavirus

Grčija preložila odprtje šol za en teden po ponovnem porastu okužb s Covid-19

Popolna karantena v Grčiji se je podaljšala za še en teden. Splošna karantena v Grčiji velja od 7. novembra 2020. Najstrožje omejitve so bile uvedene v tako imenovanih “rdečih” regijah republike.

Če želite pridobiti dovoljenje za zapustitev hiše, morajo prebivalci Grčije poslati SMS ali izpolniti posebne obrazce. Hkrati je prepovedano gibanje državljanov med prefekturami, od 21:00 do 5:00 pa je policijska ura, ki prepoveduje gibanje peš in s prevozom. Nošenje ščitnika za obraz na prostem in v zaprtih prostorih je obvezno

Grčija je v petek preložila načrte za ponovno odprtje vseh srednjih šol prihodnji mesec po novem porastu okužb s Covid-19, češ da bodo šole v kritičnih “rdečih conah” nadaljevale z učenjem na daljavo. Posebej je izražen bojazen od ponovnega dviga števila okuženih z novim mutiranim virusom ali drugače povedano od angleškega seva  na COVID 19.

Atene so prejšnji teden sporočile, da bodo omogočile, da se srednje šole 1. februarja prvič po več kot dveh mesecih ponovno odprejo, saj se je pritisk na njihov javni zdravstveni sistem v zadnjih nekaj tednih zmanjšal. “Srednje šole v rdečih conah bodo še naprej poučevale na daljavo,” je v intervjuju za državno TV ERT dejala namestnica ministra za šolstvo Zeta Makri.

Deli Severne Grčije in Zahodne Atike so regije, ki so  najbolj v skrbeh  in bremenom  novih  primerov Covid-19,  zato ker  se je število teh od začetka tedna podvojilo. Strokovnjaki ministrstva za civilno zaščito in zdravje bodo kasneje v oboro zjutraj organizirali novinarski sestanek z več podrobnostmi.

Grčija je že storila prve korake pri sprostitvi nove blokade, uvedene novembra, z odprtjem osnovnih šol in vrtcev, trgovin na drobno in frizerskih salonov.  V četrtek so zdravstvene oblasti poročale o 716 novih primerih korona virusa in 18 smrtnih primerih, kar pomeni, da je bilo od prvega primera februarja lani skupno okuženih 154.796.

Za konec tedna nič kaj spodbudne informacije. Stanje se poslabšuje tudi drugod po Evropi. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa