foto-EPA
EvropaZdravje

Grčija (ponovno) za mobilizacijo zasebnih zdravnikov

Po poročanju časopisa Kathimerini,  se je grška vlada  odločila,  da s ponovnim pozivom  pripravi zdravnike iz zasebnega sektorja  do tega, da so na raspolaganju javnemu zdravstvu, da bodo javne bolnišnice lažje prenašale breme stopnjevanja primerov virusov. Minister za zdravje Vassilis Kikilias je odločitev sporočil po pozivu zdravnikom v zasebni praksi k prostovoljstvu, ki je naletel na šibek odziv. To je drugi poziv  za pomoč javnemu zdravstvu. Prvi je bil pred meseci na severu Grčije za območje, ki ga pokriva drugo največje grško mesto Solun-Thesaloniki.

Na ministrovo prošnjo oziroma poziv se  je namesto najmanj 200 potrebnih odgovorilo le 61 zdravnikov. Kikilias je dejal, da je bila odločitev, ki vključuje specialitete zdravnikov, pulmologov in splošnih zdravnikov v širši Atenski regiji, sprejeta “ob upoštevanju izrednih razmer in nujne potrebe po zdravstveni pomoči našim sodržavljanom.”

 To je v luči skrbi podatkov ki so jih sporočile grške zdravstvene oblasti ko  so v 24-urnem obdobju, ki se je končalo ob včeraj 15. uri, kjer so  podali informacijo o  1.514 novih primerov korona virusa, pa tudi 41 smrtnih žrtev. Od začetka pandemije je bilo 237.125 potrjenih primerov korona virusa in 7.462 smrtnih primerov.

Grška vlada se sooča z dvema sočasnima težavama: prvo, tako kot vsepovsod po Evropi, s povečanim številom novih okužb, posebej z določenimi novimi različicami COVID 19, in drugo, skupaj z nekaterimi mediteranskimi državami, ko se borijo na vse kriplje, da oživijo turizem kot gospodarsko panogo ki reže kar zajeten kolač  državnih financ in tudi preživetja prebivalstva. Zato tudi vztrajanje pri skupni evropski politiki da pred pričetkom turistične sezone  uvesti t.i. »cepilni potni listi«. Kot menijo , bolje en strošek več kot pa  pustiti da se sektor sesuje sam vase.
Ali bo to šlo sočasno  in uspešno, s tega zornega kota je težko presoditi!

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa