Grški premier Kyriakos Mitsotakis (foto EPA)
Evropakoronavirus

Grčija: Nič več odlašanja-»V Grčiji bo od ponedeljka naprej zapovedano obvezno cepljenje državljanov starejših od 60 let«

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je v intervjuju za grško televizijo Antenna v zvezi z  pandemijo izjavil,  da obstaja zmeren optimizem glede seva omikrona. Mitsotakis  je pojasnil, da je po hitrem porastu novih okužb konec prejšnjega meseca zdaj prišlo do  deeskalacije, podatki pa kažejo, da nova varianta “bolj ali manj spominja na poletno neurje: visoka intenzivnost, hitro se okrepi, a tudi zapusti hitro.”

Vedoč  da sklep o obveznem cepljenju državljanov, starejših od 60 let, začne veljati 16. januarja, je Mitsotakis dejal, da vlada za zdaj ne namerava razširiti obveznega cepljenja na druge kategorije, je pa ponovil, da se tisti, ki je v celoti cepljen, šteje za tistega, ki je v polno cepljen tisti,  ki je  prejel poživitveni odmerek.

Cepljenje v Grčiji
(foto e-kathimerini)

Da bi bil nekdo v celoti cepljen, mora prejeti tri odmerke. In to je že zakonsko urejeno. Oseba, ki ni prejela tretjega sedem mesecev po drugem odmerku, se ne šteje za popolnoma cepljeno. Torej ne uživa vseh privilegijev, svobode, ki spremlja potrdilo o cepljenju – je pojasnil grški premier.

Vladni viri so državni tiskovni  so agenciji AMNA sporočili, da je bilo 90 % starejših od 60 let že cepljenih ali so  rezervirali  termin, oziroma”90%, to je 9 od 10 ljudi, starejših od 60 let, da  je že  bilo cepljenih. Prav tako meni da se je od trenutka, ko so uvedli ta obvezni ukrep, skoraj polovica tistih, ki niso bili cepljeni, pravilno odločila za cepljenje. Torej je bil ta ukrep uspešen. Želijo povečati precepljenost v občutljivi starostni skupini starejših od 60 let.

Kyriakos Mitsotakis(Intime1)

 Iz Vlade so sporočili, da bodo tisti, ki bodo ostali necepljeni v tej starostni skupini po 16. januarju, vsak mesec kaznovani s 100 evri

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo pandemija v nekem trenutku postala endemična in morda z omikronskim sevom.  To pomeni da postal nenevaren in se bo pojavljal sezonsko.  Obenem je potolažil  ter znova zavrnil scenarije za uvedbo popolne karantene v državi.

To pa ne pomeni,  da so odvezani od potrebe po upoštevanju ukrepov zoper širjenje virusa COVID 19.

Pa jim le uspeva, Grkom namreč. Državljani so bolj odgovorni. Morda se tudi zavedajo, da  bodo  prej  uredili prej bo vse začelo funkcionirati tako, da se da dokaj normalno živeti.

Vane T. Costa

Vir: AntennaTV

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa