Foto. APA-MPA
Evropakoronavirus

[Grčija] Mitsotakis: Tsipras hodi po robu, poriva državo v prepad z pomočjo organiziranih protestov

Premier Kyriakos Mitsotakis je vodji opozicije očital spodkopavanje ukrepov za omejevanje širjenja korona virusa s pozivom k protestom, in sicer ob močnih napetostih po očitnem incidentu policijske brutalnosti v stanovanjskem predmestju Aten konec tedna.

“Uradni poziv SYRIZE za udeležbo na protestnih shodih državljanov sredi pandemije je dejanje velike neodgovornosti,” je v torek dejal Mitsotakis. Kar kaže na očitno načrtno  spodkopavanje uspešnosti boja proti  pandemiji. S tem ne odgovornim in škodljivem početjem  kot pravi, je ta  poziv k protestiranju   “žalitev  za vse  grške zdravstvene delavce, ki se borijo podnevi in ​​ponoči.”

Organizatorji iz SYRIZE odgovarjajo z nasprotno trditvijo,da predsednik vlade to počne oziroma jih obtožuje zaradi »nesposobnosti« Mitsotakisa in njegove ekipe oziroma vlade. Gredo tako daleč, ko menijo da so oni edino dolžni in zmožni motivirati državljane, da   se mobilizirajo sredi zaklepanja da se rešijo »lockdowna« in Mitsotakisa samega.

V predmestju Nea Smyrna(Nova Smyrna-imenovana po nekdanji maloazijski  grški Smyrni današnji Izmir v Turčiji) se je prej zbralo približno 5000 ljudi, da bi protestirali proti policijskemu nasilju.

Napetosti so se začele, ko so posnetki, kako je policija v nedeljo na atenskem trgu moškega pretepla, na družabnih omrežjih postali virusni, kar je sprožilo javno ogorčenje.  Po trditvi predstavnikov grške policije bi naj bili napadeni s strani tolp , ki delujejo  na mafijski način, ki  nadzira  del Aten  oziroma predmestje Nea Smyrna.

Minister za zaščito državljanov Michalis Chrysochoidis je obljubil, da bodo vsa kazniva dejanja obravnavani s kazenskim pregonom in  podvržena disciplinskim ukrepom, in dejal, da v  kolikor je bilo izvajano nasilje brez utemeljitve,   bo strogo in po predpisih sankcionirano.

Še en primer kako se levo orientirane politične sile izrabljajo in zlorabljajo  stane pandemije ter nujnost izvajanja ukrepov za zaščito državljanov za  politične boje in prestiž. Ne zavedajo se da s tem spodkopavajo tudi svoje temelje delovanja v družbi v kateri bodo morali  živeti tudi takrat ko ne bo  epidemije. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa