Vir: Avaz.ba
Evropa

Evropska unija je države Zahodnega Balkana pozvala, naj rešijo medsebojno odprta dvostranska vprašanja

Veleposlaniki držav članic EU so se strinjali z besedilom sklepov o širitvi, ki države Zahodnega Balkana poziva, naj rešijo medsebojno odprta dvostranska vprašanja, vključno z vprašanjem meje, in še vedno odprta vprašanja nasledstva in preostalih primerov pogrešanih oseb.

Sklepe o širitvi sprejme Svet za splošne zadeve decembra vsako leto. Svet, ki so ga sestavljali ministri za evropske zadeve držav članic, je prejšnji teden organiziral video konferenco, na kateri ni bil dosežen dogovor o nasprotovanju Bolgarije. 

Bolgarija je preprečila sprejetje pogajalskega okvira za severno Makedonijo, kar je predpogoj za sklic prve pristopne konference, s katero bi formalno začeli pristopna pogajanja z Unijo. 

V Evropski uniji ni prostora za vnetno retoriko

Nemško predsedstvo je skušalo doseči soglasje o pogajalskem okviru za Severno Makedonijo tudi po videokonferenci ministrov za evropske zadeve, vendar neuspešno.

Sklepi pozivajo države Zahodnega Balkana, kandidate in potencialne kandidate, naj rešijo medsebojna “odprta dvostranska vprašanja, vključno z mejnim vprašanjem, še vedno odprta vprašanja nasledstva in preostale primere pogrešanih oseb v skladu z mednarodnim pravom in uveljavljenimi načeli”. 

Poudarja pomen pravičnosti za žrtve vojnih zločinov in poziva k učinkovitim in nediskriminatornim sojenjem za vojne zločine pred domačim sodstvom, tudi z regionalnim sodelovanjem in v polnem sodelovanju z Mednarodnim preostalim mehanizmom za kazenska sodišča.

Svet poudarja, da v Evropski uniji ni prostora za vnetljivo retoriko ali poveličevanje vojnih zločincev s katere koli strani” – je bilo poudarjeno v sklepih. 

Reforma volilnega prava

Svet v sklepih o reformi volilnega zakona v Bosni in Hercegovini poziva k vključujočemu procesu volilne reforme z resničnim dialogom in v skladu z evropskimi standardi, ki bo odpravil vse oblike neenakosti in diskriminacije v volilnem procesu.

V zvezi s tem Svet poudarja, da ne bi smeli sprejeti nobenega zakonodajnega ali političnega koraka, zaradi katerega bi bilo izvajanje sodbe Sejdić-Finci in drugih povezanih sodb bolj zahtevno” – piše v sklepih.

Avtor: L.S.

Povzeto po: Avaz.ba

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa