Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusSlovenija

Evropska komisija pojasnjuje, ali uvedba covid-potnega lista omejuje vstop v EU državam nečlanicam

Digitalno zeleno spričevalo naj bi olajšalo potovanje znotraj Evropske unije. Predlogi vključujejo tudi instrumente za počasno odpiranje v svet, so na sedežu Evropske komisije v Bruslju odgovorili na vprašanje, ali je uvedba t.i. covid-potni listi za države, ki niso članice EU, omejujejo njihov vstop v EU ne glede na obstoj brezvizumskega režima.

“Kot morda že veste, je potovanje v Evropsko unijo, ki ni nujno, omejeno na večino držav zunaj EU, vključno z Bosno in Hercegovino. Državljan tretje države, ki morda potuje v EU, lahko pridobi digitalno zeleno potrdilo. Od države članice, v katero potuje, lahko zahteva digitalno zeleno potrdilo z vsemi potrebnimi informacijami, vključno z zanesljivimi dokazili o cepljenju. Nato bi država članica ocenila, ali so bili zagotovljeni zanesljivi dokazi, in se odločila, ali bo izdala digitalno zeleno potrdilo” – so pojasnili.

Ko bo Evropska komisija srednjeročno prepričana, da tretja država izda potrdila v skladu z mednarodnimi standardi in sistemi, ki so interoperabilni s sistemom EU, lahko Komisija z izvedbenim aktom, ki temelji na predlagani uredbi, izda “odločbo o ustreznosti”. . Potem bi bila takšna potrdila tretjih držav sprejeta pod enakimi pogoji kot digitalna zelena potrdila.

Sogovornike Fene so vprašali tudi, kakšen bo status državljanov BiH in drugih držav, ki so ali bodo cepljene s cepivi iz Rusije ali Kitajske in ali lahko računajo na prost vstop na ozemlje EU.

V obeh primerih je treba poudariti, da bi bila pravila za sprejemanje dokazov o cepljenju enaka kot za državljane EU: treba je sprejeti cepiva, ki so bila odobrena za trg EU, vendar se države članice lahko odločijo, ali bodo sprejele druga cepiva Evropska komisija.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa