Dogodki in prireditveEvropaizobraževanjeV fokusu

Evropska komisija mladim Evropejcem in Evropejkam ponuja 60 000 železniških vozovnic

Komisija bo v okviru pobude DiscoverEU 60 000 Evropejcem in Evropejkam, starim od 18 do 20 let, razdelila brezplačne železniške vozovnice. Prijave za potovanje v letu 2022, ki bo evropsko leto mladih, se zbirajo od jutri, 12. oktobra 2021, opoldan do 26. oktobra opoldan 2021.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je povedal: „V zadnjem letu in pol so mladi v duhu prave solidarnosti žrtvovali dragocene mladostniške izkušnje, ki so pomemben del življenja. Veseli me, da bo Komisija danes s 60 000 brezplačnimi železniškimi vozovnicami dala zagon evropski mobilnosti. Okrepljeno evropsko mobilnost in možnosti za potovanje bodo še naprej spodbujali program Erasmus+ in številne druge pobude, ki se bodo odvijale leta 2022 v okviru evropskega leta mladih.“

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dodala: „Zelo se veselim, da bo novi sveženj vozovnic v okviru pobude DiscoverEU 60 000 mladim omogočil, da odkrivajo lepote naše celine. Pobuda ima glede na to, da je Komisija leto 2022 razglasila za evropsko leto mladih, pomembnejšo vlogo kot kdaj koli prej, saj mladim prinaša nove priložnosti, da si od marca 2022 dalje s potovanjem z vlakom širijo obzorja, poglabljajo znanje, nabirajo nove izkušnje in spoznavajo ljudi z drugih koncev Evrope.“

Ta krog prijav je namenjen mladim Evropejcem in Evropejkam, rojenim med 1. julijem 2001 in 31. decembrom 2003. Izjemoma se lahko prijavijo tudi 19- in 20-letniki, ker je bil njihov krog prijav preložen zaradi pandemije COVID-19.

Uspešni kandidati bodo lahko potovali do 30 dni med marcem 2022 in februarjem 2023. Ker je glede razvoja pandemije še veliko neznank, bodo vsem potnikom na voljo prilagodljive rezervacije na podlagi nove mobilne vozovnice. Datum odhoda se lahko spremeni tudi tik pred odhodom. Mobilne vozovnice veljajo eno leto. Komisija vsem potnikom svetuje, naj na platformi Re-open EU preverijo morebitne omejitve potovanj.

K sodelovanju v pobudi močno spodbujamo mlade s posebnimi potrebami. Komisija jim bo dala na voljo informacije in nasvete ter krila stroške posebne pomoči, kot so spremljevalci in psi pomočniki.

Uspešni kandidati lahko potujejo sami ali v skupini največ petih oseb (če so vsi dovoljene starosti). Da bi spodbujali trajnostne oblike potovanja in tako podpirali evropski zeleni dogovor, bodo udeleženci pobude večinoma potovali z vlakom. Za čim večjo dostopnost vseh predelov Unije pa lahko uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus, trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali z otokov.

Vsaki državi članici je dodeljeno določeno število vozovnic glede na delež njenih prebivalcev v celotnem prebivalstvu Unije.

Ozadje

Komisija je pobudo DiscoverEU na predlog Evropskega parlamenta začela izvajati junija 2018. Pobuda je bila uradno vključena v novi program Erasmus+ za obdobje 2021–2027.

Pobuda DiscoverEU povezuje tisoče mladih in jih tako združuje v skupnost po vsej Evropi. Udeleženci, ki se prej niso poznali, so se prek družbenih medijev povezali v skupine, si izmenjevali nasvete ali ponujali priporočila iz prve roke, skupaj potovali od mesta do mesta ali drug drugemu omogočili bivanje v svojih domovih.

V letih 2018 in 2019 se je za skupno 70 000 vozovnic prijavilo 350 000 kandidatov. 66 % sodelujočih je prvič potovalo z vlakom zunaj države prebivališča. Številni med njimi so tudi prvič potovali brez staršev ali drugih odraslih in večina je navedla, da so postali samostojnejši. Izkušnje v okviru pobude so jim omogočile boljše razumevanje drugih kultur in evropske zgodovine. Pobuda je pripomogla tudi k izboljšanju njihovega znanja tujih jezikov. Dve tretjini sodelujočih sta navedli, da si brez nje ne bi mogli privoščiti vozovnice.

Od leta 2018 so nekdanji in prihodnji popotniki z vozovnicami DiscoverEU del raznolike in živahne skupnosti, saj se srečujejo na spletu in zunaj njega ter si izmenjujejo izkušnje.

Udeleženci so pozvani, da postanejo ambasadorji pobude DiscoverEU in širijo glas o njej med mladimi. Pozvani so tudi, da prek uradne spletne skupine DiscoverEU stopijo v stik s sopotniki ter si izmenjujejo izkušnje in nasvete, zlasti o kulturnih izkušnjah ali o tem, kako digitalno in trajnostno potovati.

Kandidati, ki izpolnjujejo pogoje za prijavo, morajo izpolniti kviz z več možnimi odgovori o splošnem znanju o Uniji in drugih pobudah EU, namenjenih mladim. Pri dodatnem vprašanju morajo oceniti število prijavljenih v tem krogu. Čim bližje bo ocena pravilnemu odgovoru, več točk bodo dobili. Na podlagi tega bo Komisija kandidate razvrstila. Vozovnice bo razdelila med kandidate glede na njihovo razvrstitev, vse dokler jih ne zmanjka.

Več informacij

Pobuda DiscoverEU

Evropski mladinski portal

 

vir: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_21_5105

 

Mogoče vam bo všeč