Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusPolitikaSlovenijaV fokusuZdravje

EU pritiska na AstraZenec, naj dostavi več odmerkov cepiva !!

Evropska unija in AstraZeneca nista napredovali v pogovorih o zapoznelih dobavah cepiv proti koronavirusu, je dejala komisarka Evropske komisije za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides .

“Žal nam je, ker še vedno ni jasnega načrta dostave,” je dejala Kiriakides v objavi na Twitterju.

Poudarila je, da EU od “AstraZenece” zahteva jasen načrt za hitro dostavo odmerkov, ki jih je blok rezerviral za prvo četrtletje tega leta, poroča Reuters.

Odobreni znesek 336 milijonov evrov

EU pritiska na AstraZenec, da iz tovarn v Evropi in Veliki Britaniji dostavi več odmerkov cepiva, potem ko je družba sporočila, da bo prišlo do zamude, ki bi zmotila načrt imunizacije EU.

Kirijakides je dan prej zavrnila argumente predsednika uprave “AstraZenece” Pascala Soriota, da je v pogodbi določba, ki pravi, da se bo družba po svojih najboljših močeh trudila izpolniti svoje obveznosti, vendar ne zavezuje rokov za dobavo cepiv.

Tak odnos ni niti pravilen niti sprejemljiv. Vnaprej smo plačali, da se družba zaveže, da bo proizvedla določeno količino odmerkov cepiva še pred odobritvijo za uporabo – je dejala Kirijakides.

Po navedbah virov iz Evropske komisije je bila družbi “AstraZeneci” odobren znesek 336 milijonov evrov, od tega je bil znaten del že plačan. Kot odziv na zamude bi lahko Evropska unija omejila izvoz cepiv, proizvedenih na njenem ozemlju.

Kiriakides je dejala, da bodo morala podjetja, ki proizvajajo cepiva v EU, “vnaprej obvestiti, kadar želijo cepiva izvoziti v tretje države”.

Poudarila je, da bo “sprejela vse potrebne ukrepe za zaščito svojih državljanov”.

Z dostavami zamujata še dva proizvajalca, “Pfizer” in “Moderna”.

Tiskovni predstavnik japonske vlade je dejal, da bo AstraZeneca v državi proizvedla več kot 90 milijonov odmerkov cepiva v času, ko obstajajo pomisleki, ali bo država imela dovolj odmerkov za začetek zapoznele kampanje cepljenja.

Britansko-švedsko podjetje je japonskemu ministrstvu za zdravje potrdilo, da bo v tej azijski državi proizvajalo večino cepiv.

“Menimo, da je zelo pomembno, da lahko doma proizvajamo cepiva,” je dejala Katsunobo Kato, glavna vladna sekretarka.

Poskusi na Japonskem

Japonska, ki je odvisna od tujih proizvajalcev, namerava konec februarja začeti množično cepljenje s cepivom Pfizer za zdravstvene delavce, poroča Reuters.

Naročil je tudi 120 milijonov odmerkov cepiva, ki sta ga proizvedla AstraZeneca in univerza Oxford, od tega 90 milijonov na Japonskem, ostalo pa uvozili.

AstraZeneca je lani poleti začela s testiranjem cepiva AZD1222 na Japonskem, cepivo pa bo proizvajala in distribuirala v partnerstvu s farmacevtsko družbo Daiichi Sankyo in drugimi lokalnimi partnerji.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa