EvropaPolitikaSlovenijaTurizemŽivljenje

EU predlaga strožje omejitve potovanja, da bi preprečili širjenje različic virusov. Grki že pohiteli z izdajanjem potovalnimi COVID certifikati

Evropska komisija je v danes( ponedeljek) predlagala nov sklop omejitev potovanja kot odgovor na nove različice COVID-19, ki naj bi se rapidno začele  širiti po celini,  z  dodano novo “temno rdečo” klasifikacijo območij, ki jih je pandemija najbolj prizadela.

Predlog, ki ga je napovedal odbor, bo  odvrnil vsa nebistvena potovanja po 27 državah članicah EU, dokler se pandemija ne konča, in bi zahteval, da potniki, ki prihajajo iz “temno rdečih” območij, pred odhodom in karanteno vsaj  za en teden in   negativni test  na COVID-19.

“Skupni zemljevid in skupen pristop k sorazmernim, nediskriminatornim omejitvam morata še vedno voditi naša prizadevanja,” je  med drugim dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. ” V danem trenutku, zdaj glede na nove različice,  potrebujemo je še večjo usklajenost in skupna evropsko prizadevanje za odvračanje od nebistvenih potovanj. Zapora meja ne bo pomagala, skupni oziroma poenoteni  ukrepi pa  bodo,” je dodal v sporočilu za javnost.

Evropa je v zadnjih tednih ostala vroča točka za pandemijo korona virusa, saj so zdravstveni uslužbenci opozorili, da se po celini širi nova različica virusa ali tako imenovani angleški sev, ki  je  pridobil »domovinsko«pravico v  Združenem  kraljestvu.

Število novih primerov COVID-19 se je v Nemčiji v prvih nekaj tednih 2021 zmanjšalo, potem ko je decembra država doživela hiter val, ki je močno presegel prejšnje valove. Medtem je Francija v zadnjih nekaj tednih začela naraščati, potem ko je močan val v mesecu novembru v začetku decembra občutno upadel.

Novi sklop predlaganih omejitev prihaja, ko so države po Evropi in po svetu začele uvajati programe razdeljevanja cepiv COVID-19, čeprav so zdravstveni uslužbenci opozorili, da bo stopnja novih okužb ostala visoka, dokler precepljen del prebivalstva ne bo cepljen. Tukaj je  posebej paziti na upoštevanju  omejitev zaradi določenih morebitnih časovnih zamikov pri cepljenju ker posamezni proizvajalci   ne morejo izpolniti terminski plan proizvodnje in posledično temu tudi  dostavo cepiva.

V določenih delih EU so pohiteli z izdaji digitalnih potrdil o cepljenju. Grčija je ta teden začela izdajati potrdila o cepljenju proti digitalnemu korona virusu in bo verjetno zahtevala podobno potrditev tudi od tujih turistov. Vendar si država ne more privoščiti, da bi zamudila še eno turistično sezono, zato  potencialnim turistom išče  alternativne možnosti potovanja ali obiska njihove države za namene turizma.

Tako na primer Grki, ki bodo prejeli cepivo proti korona virusu, bodo prejeli digitalno potrdilo o cepljenju s katerim jim bo omogočeno neomejeno potovanje med regijami  znotraj države, potniki, ki  vstopijo v državo s podobnim potrdilom, pa naj bi bili izvzeti iz testa in karantene.

Grško potrdilo vsebuje identifikacijske podatke, podatke o uporabi in ponovnem cepljenju cepiva in ima tri stopnje zaščite – QR kodo, edinstveno kodo in digitalni žig. Takšna potrdilo  je bilo uvedeno na vztrajanje grškega premierja Kyriakosa Mitsotakisa.

Ob predstavitvi načrta za uvedbo enotnih certifikatov EU je poudaril,  je bila  namen   ustvariti tako imenovani  “hitri potovalni  pas”, ki bi oživil turizem in rekreacijo ter državljanom omogočil prosto in brez omejitev gibanje iz države v državo. To je razumljivo za nekatere države z velikim odstotkom odvisnosti nacionalne ekonomije od turizma in od potovanja. Ali bo to uspelo, sočasno zaostrovati glede na nujnost čim večje enotnosti glede strategije nadzora nad epidemijo in morebitnih novih različic COVID 19 ter možnosti potovanja in oživljanja gospodarstev, je pa zelo nehvaležna prognoza še manj pa podlaga za prekomerni optimizem. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa