Vir: Nova24tv.si
EvropaGospodarstvoIntervjuPolitikaSlovenijaV fokusuVideo

[Ekskluzivno] Oddaja Kritično 1. del: Problematika čezmejnih delavcev.

Sindikat je v letošnjem letu obeležil 5 obletnico svojega obstoja. Pred nastankom sindikata, pa je temelje za pravičnejšo obravnavo postavljala Civilna iniciativa Apače z gospodom Dušanom Cvetkom, ki je že takrat poudarjala visoka doplačila dohodnine slovenskih čezmejnih delavcev pri nas.

  • Kaj je bil takratni glavni argument civilne iniciative v pogovorih z predstavniki vlade, ko ste bili vi tam? 
  • Kako in zakaj je nastala pobuda, da se ustanovi sindikat? 
  • Se je v času civilne iniciative Apače kazala kakšna možna rešitev problematike? 
  • Kakšen je v bistvu položaj oz. status vašega sindikata v Sloveniji v primerjavi z ostalimi slovenskimi sindikati? Se lahko primerjate? 

Že takrat se je prepoznalo področje davčne obravnave, ki je nekakšen krivec za nastanek neenake obravnave, ki se kaže v obravnavi stroškov v zvezi z delom.

  • Nam lahko razložite problem obravnave stroškov v zvezi z delom, malice in stroškov prevoza? Kako to dejansko vpliva na dohodnino in kakšne so po vaše še vedno razlike med obravnavo dohodnine delavca zaposlenega v Sloveniji in čezmejnega delavca? 

Da bi se omililo problematiko, je takratna vlada,  v letu 2009, sprejela posebno davčno olajšavo v višini 7000 eur, ki jo je pa Ustavno sodišče leta 2013 odpravilo.

Zgodbe samoprijaviteljev, čezmejnih delavcev, ki so pred tremi leti naenkrat začeli prejemati enormne zneske doplačila dohodnin, splošna javnost ne pozna. Po pritožbenih postopkih, je nato Vrhovno sodišče odločilo, da je ravnanje FURS-a bilo nezakonito.

  • Kaj se je v bistvu takrat dogajalo? 
  • Ko je Vrhovno sodišče odločilo, da so odmerjene dohodnine na podlagi samoprijave nepravilno odmerjene, se je verjetno vsem, katerim je bila storjena krivica, to nepravilno odmerjeno dohodnino vrnilo? 
  • Februarja letos, je sindikat obeležil 5 let svojega obstoja. Čezmejni delavci so v teh letih preko vas, delovanje FURS-a in sistema dohodnin, verjetno že dodobra spoznali. Lahko čezmejni delavec zdaj sam napove dohodnino? 
  • V vseh teh letih ste imeli že kar nekaj sestankov z odločevalci v slovenski politiki. Kako izgledajo ti sestanki? 

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa