Ministrica s-podžupanjo Sarajeva
BalkanSlovenija

Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu se je srečala s Sarajevsko podžupanjo in s Slovenci v Tuzli.

Zadnji dan obiska v Bosni in Hercegovini, 13. marca, se je dr. Helena Jaklitsch srečala s podžupanjo Sarajeva, se s Slovenci iz prestolnice udeležila slovenske maše, v nadaljevanju pa se je odpravila še proti Tuzli, kjer so jo sprejeli tam živeči rojaki.

Ministrica je dan pričela z udeležbo na slovenski maši, ki jo je vodil vojaški vikar kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj iz Slovenije, udeležili pa so se je tudi člani slovenske skupnosti. Poseben pečat pa so s svojim petjem dali tudi člani zbora Camerata Slovenica, ki deluje v okviru Slovenskega društva Cankar. Sledilo je krajše, a izredno prijetno druženje. Ministrica je v okviru tega obiska tako še zadnjič izmenjala nekaj besed s Slovenci v Sarajevu.

V nadaljevanju se je ministrica odpravila do Vijećnice oziroma sarajevske mestne hiše, kjer jo je sprejela Anja Margetić, podžupanja mesta Sarajevo. Med ogledom mestne hiše sta se v sproščenem vzdušju pogovarjali o načrtovanih projektih mesta Sarajevo, slovenski skupnosti in njeni potrebi po večjih društvenih prostorih v mestu, dogovorili pa sta se tudi za srečanje na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pozitivni vpliv na ohranjanje slovenske identitete.

Ministrica s Slovenci v Tuzli

Delovni obisk Bosne in Hercegovine je ministrica zaključila v Tuzli, kjer se je srečala z odborniki Slovenske skupnosti Tuzla ter s tamkajšnjo učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine Slavico Pavlović. Predsednica Dragica Tesić je ministrici predstavila delovanje društva. Kot je povedala, se v njihovi skupnosti, ki združuje Slovence iz Kanton Tuzla, skozi celo leto odvijajo številne aktivnosti, najbolj prepoznavni pa so po pevskem zboru „Slovenčice“ in likovni sekciji, ki bo letos obeleževala dvajseto obletnico delovanja. Gostili so tudi številne slovenske zbore, umetnike in ansamble. Vsa leta so aktivno vključeni tudi v življenje lokalne skupnosti ter si prizadevajo za krepitev vezi s Slovenijo ter ostalimi slovenskimi društvi v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in tudi drugod. Posebno pozornost namenjajo ohranjanju slovenščine, tako se v prostorih Slovenske skupnosti Tuzla vse od njene ustanovitve organizira dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture za otroke, od leta 2014 pa tudi za odrasle. Gospa Slavica je izpostavila povečano zanimanje za učenje slovenskega jezika,  še posebno pri tistih, ki razmišljajo o nadaljevanju študija ali o delu v Sloveniji. Ker se zavedajo pomena povezovanja mladih in prenašanja ljubezni do slovenskih korenin na mlajše generacije, v letošnjem letu načrtujejo oblikovanje glasbene šole, ki bo namenjena prav njim. Društvo bo v naslednjem letu praznovalo 30 let obstoja. Ministrica dr. Jaklitsch se jim je zahvalila za njihov topel sprejem in dejala, da premalokrat izrazimo našo hvaležnost za vse, kar počnejo za ohranjanje slovenskega jezika in kulture. Poudarila je pomen slovenskega jezika za identiteto naroda in izrekla pohvalo vsem, ki tudi z učenjem slovenščine ohranjajo stik z matično domovino.

Tako se je zaključil tridnevni intenzivni obisk rojakov v Bosni in Hercegovini, ki je prav gotovo velikega pomena tako za krepitev in utrjevanje povezanosti slovenskih rojakov z matično domovino kot tudi za boljše razumevanje stvarnosti in utripa življenja tamkajšnje slovenske skupnosti, ki bo nedvomno v veliko v pomoč pri načrtovanju dela Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v prihodnje. Verjamemo, da bodo imela vsa srečanja pozitiven vpliv tudi na tam živeče Slovence in bodo še dodatna motivacija za ohranjanje slovenstva in identitete, saj je bilo to razvidno že iz izraženega navdušenja in hvaležnosti naših rojakov, da jih je v teh dneh obiskala ministrica.

vtc

Vir in foto: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan