Skupno ministrsko zasedanje EU-Kanada(foto EU)
EvropaSlovenijaZunanja politika

Dr. Anže Logar, slovenski zunanji minister danes v Bruslju: “Svet EU za zunanje zadeve o Zahodnem Balkanu in ruski agresiji na Ukrajino.”

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Bruslju udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednji temi zasedanja sta bili Zahodni Balkan in ruska agresija na Ukrajino. Pred zasedanjem Sveta EU je potekalo skupno ministrsko zasedanje EU-Kanada.

Slovenija je skupaj z Avstrijo, Češko, Madžarsko in Slovaško predlagala razpravo o Zahodnem Balkanu na Svetu EU. Ruska agresija na Ukrajino zahteva obnovitev strategije Unije do Zahodnega Balkana v novih geopolitičnih razmerah ob povečani ranljivosti regije zaradi ekonomskih povezav z Rusko federacijo. Ministri so razpravljali o ukrepih, ki bi preprečili negativne vplive vojne v Ukrajini na stabilnost v regiji, ter osvetlili načine pomoči v regiji pri izvajanju sankcij ter soočanju z njihovimi posledicami in morebitnimi protiukrepi. Sledilo je neformalno kosilo z zunanjimi ministri šestih držav Zahodnega Balkana, na katerem so ministri poudarili podporo regiji z vidika približevanja EU in omejitve posledic vojne v Ukrajini. Izrazili so pričakovanje glede pridružitve držav iz regije ukrepom EU proti Ruski federaciji.

Slovenski, avstrijski in češki zunanji ministri so v skupnem nastopu opozorili na posledice, ki jih ima za regijo Zahodnega Balkana vojna v Ukrajini. Stabilnost v regiji je ključna za stabilnost in varnost EU. V nastopu so poudarili širitev kot pomembno geopolitično orodje Unije. Ključno je, da države regije ohranijo jasno evropsko perspektivo. Pri tem pa si morajo tudi same še naprej prizadevati z reformami in reševanjem odprtih zgodovinskih vprašanj.

Zunanji minister dr. Logar z litovskim zunanjim ministrom (foto EU)

V nadaljevanju zasedanja so ministri razpravljali o ruski agresiji na Ukrajino, kjer so se ruske sile premestile s severa na vzhod in jug države. Ministri so izmenjali mnenja o vplivih ruske agresije na varnostne razmere v Evropi, izzivih na področju oskrbe zaradi motenj v dobavnih verigah in trgovinskih tokovih, še posebej energentov, surovin in živil. Poudarili so pomen nadaljnje podpore Ukrajini ter zagotavljanja prehranske varnosti in s tem povezanih komunikacijskih aktivnosti do drugih držav, boja proti dezinformacijam ter pomena povojne obnove Ukrajine. Podprli so sprejetje šestega svežnja omejevalnih ukrepov in nadaljevanju evropske obrambne pomoči Ukrajini skozi Evropski mirovni sklad. Na delu zasedanja je sodeloval tudi ukrajinski zunanji minister, ki je v neformalni razpravi izpostavil potrebo po dodatni vojaški in finančni pomoči, krepitvi omejevalnih ukrepov ter pozval k podpori članstvu Ukrajine v EU.

Ali bo bodoči  vodilni »paket«  znal suvereno in pravilno hoditi po zunanjepolitčnem parketu?

 

Upajmo da s skorajšnjim odhodom dr.  Anžeta Logarja iz pozicije ministra za zunanje zadeve Republike  Slovenije ne  bo prišlo do zasuka ali morebitnega »salta mortale« prihodnje prosocialistične in mirne duše lahko rečemo, proruske zunanje ministrice Tanje Fajon. S tem bo zadala  udarec vsej normalni proevropski,  zahodno civilizacijsko naravnani zunanji politiki kot prevladujoči v slovenski zunanje politični orientaciji.   Če se bodo strahovi ali napovedi v zvezi s tem uresničili,  potem bo to totalna razgradnja in pogrezanje v majhnost, marginalnost in nepomembnost, za katero ne bo opravičila za nobenega od »kreatorjev« bolj razgrajevalcev tega nedopustnega početja .

 

Božja previdnost in kakšna sugestija od zgoraj  bo potrebna za bodoče »nevedneže« in »neverneže«,  ki so napovedali svoj prihod na polje odnosov naše države z bližnjo in daljno okolico.

 

Vane T. Costa

 

Vir: mzz@vtc

Foto:mzz

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa