SlovenijaV fokusuvremeZdravjeŽivljenje

Domači bazeni in varnost otrok

Osnovna varnostna pravila

 • Varnost otroka pred utopitvijo lahko zagotovimo predvsem tako, da ga ves čas pozorno opazujemo in nadzorujemo, kadar je v bližini vode ali v njej, pa naj bo to bazen, ribnik, jezero ali napihljivi otroški bazenček. Pri tem moramo imeti majhnega otroka in slabega plavalca vsak trenutek na dosegu rok.
 • Otrok naj bo v bazenu le skupaj z odraslo osebo, tudi če zna plavati ali uporablja napihljive pripomočke za plavanje. Napihljivi pripomočki (obroč, rokavčki, jopič) namreč ne zagotavljajo varnosti, zato naj jih otroci uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati.
 • Ocenimo, kdaj je naš otrok pripravljen za učenje plavanja, in ga vpišemo v plavalni tečaj. Majhne otroke se običajno na začetku nauči, kaj je treba narediti, če padejo v vodo, npr. da se obrnejo na hrbet in lebdijo na vodi. Čeprav otrok zna plavati, pa to še ne pomeni, da se ne more utopiti. Starejši otroci pogosto precenjujejo svoje plavalne sposobnosti, podcenjujejo globino vode in se postavljajo pred vrstniki.
 • V primeru utopitve lahko rešimo otroku življenje le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Čimprej se udeležimo tečaja prve pomoči, da bomo znali pomagati svojemu otroku.
 • Ne dovolimo, da nam uporaba mobilnega telefona ali karkoli drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otrok, ki so ob vodi ali v njej.
 • Ne pijemo alkohola pred plavanjem ali kadar nadzorujemo otroke, ki so v vodi ali ob njej.

Domači in javni bazen

 • Upoštevamo osnovna varnostna pravila (glejte zgoraj).
 • V bazenu in ob njem je treba otroke ves čas aktivno Napihljivi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo varnosti otrok pred utopitvijo, prav tako ne znanje plavanja. Otroku lahko npr. spodrsne in pade v bazen, ob tem z glavo udari ob rob bazena, izgubi zavest in se utopi.
 • Če smo doma postavili montažni bazen, dosledno upoštevamo navodila proizvajalca za varno uporabo. Vsakič, takoj ko bazen ni v uporabi, pospravimo lestev za vstopanje v bazen zunaj dosega otrok. Tudi napihljivi otroški bazenček je treba po vsakokratni uporabi takoj izprazniti in shraniti zunaj dosega otrok.
 • Imeti domači bazen je velika odgovornost, saj lahko hitro pride do utopitve otroka, pri čemer otrok običajno ne dela hrupa in ne kliče na pomoč. Zato bazen z vseh štirih strani obdamo z ograjo tako, da je bazen popolnoma ločen od hiše in dvorišča. Ograja naj bo visoka najmanj 130 cm, ima naj samo pokončne letvice, presledek med njimi pa mora biti manjši od 10 cm. Vrata ograje se morajo samodejno zapirati in zaklepati z avtomatsko ključavnico, ki mora biti zunaj dosega otrok.
 • Prekrivanje bazena z zaščitno prevleko ni učinkovito pri preprečevanju utopitev najmlajših otrok, saj otroci poskušajo hoditi po prevleki in lahko ostanejo ujeti pod njo.
 • Iz bazena odstranimo vse igrače takoj, ko jih ne uporabljamo več. Plavajoče igrače lahko pritegnejo otroka, da se steguje za njimi in pri tem pade v vodo.
 • Otroke poučimo, da se ne smejo prerivati in loviti okoli bazena ter skakati v vodo. Prav tako se ne smejo potapljati v delih bazena, ki niso posebej označeni za potapljanje. Nevarno se je zadrževati blizu odtoka bazena ali sesalnih odprtin, ki niso ustrezno zaščiteni, saj lahko vodna črpalka potegne v odtok dolge lase, otrok pa ne more splavati na površje in se utopi. Otroci naj imajo v bazenu dolge lase vedno spete.
 • Če pride do nenadnega poslabšanja vremena z grmenjem in/ali bliskanjem, je treba bazen takoj zapustiti.
Priporočamo, da si preberete tudi nasvete o varnosti otrok v vodi in ob njej.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Vir naslovne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 13. junija 2022

vir: https://zdaj.net/otrok/predsolski-otrok/domaci-bazeni-in-varnost-otrok/?ct=t(eNIJZ_junij2022)

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija