Suša v Grčiji letos s katastrofalnimi posledicami za turizem(Foto: VTC)
EvropaSlovenijaTurizemV fokusu

Dolgotrajna letošnja suša v Grčiji predstavlja dodatno tveganje za njen turizem. Najhujše šele pride.

Grčija se v letošnji sezoni pripravlja na sprejem rekordnega števila turistov ravno v času, ko se sooča z novo vremensko krizo.

Kaj se dogaja?

Večji del države je že več mesecev videl malo, zelo malo  ali  nič dežja. Zdaj, ko se otoki pripravljajo na sprejem obiskovalcev za poletno sezono, obremenitev zalog vode skoraj nikoli ni bila večja, pravijo uradniki, kmetje in znanstveniki.

Največji rezervoar na grškem otoku Naksos je presahnil. Uporaben je samo za želve, ki prečkajo njegovo blatno ravnino. Nizvodno je morska voda prodrla v prazne namakalne vodnjake in poškodovala dragocen pridelek krompirja na otoku.

Južneje, na otoku Karpathos, so oblasti uvedle omejitve glede polnjenja bazenov, medtem ko na severno egejskem  otoku Thassos oblasti iščejo obrat za razsoljevanje, da bi morska voda postala pitna.

 

Kaj to pomeni za turizem?

 Milijoni turistov vsako leto obiščejo Grčijo, da bi uživali v njenih starodavnih krajih, neokrnjenih plažah in turkizni vodi.

Toda vplivi podnebnih sprememb, vključno z višjimi temperaturami, nerednimi padavinami in gozdnimi požari, ogrožajo prihodnost največjega gospodarskega motorja v državi.

Letošnje leto je še posebej napeto. Po najtoplejši zimi doslej so se požari v naravi začeli neobičajno zgodaj, nekateri na območjih, kjer je običajno sneg. Najmanj šest turistov, vključno s slavnim britanskim televizijskim voditeljem Michaelom Moseleyjem, je prejšnji mesec umrlo, ko so državo zajeli vročinski valovi.

Podnebni strokovnjaki se bojijo, da najhujše šele prihaja. Andrea Toretti, koordinator Evropskega in svetovnega observatorija za sušo pri Uradu za upravljanje z izrednimi dogodki programa Copernicus, je dejal, da je za ukrepanje, ko postanejo učinki suše vidni, prepozno.

“Izogniti se moramo razmišljanju v izrednih razmerah, (namesto) gledati na preventivo in pripravljenost,” je Torettija citiral Independent.

Na Naksosu, goratem otoku z 20.000 prebivalci v enem najbolj priljubljenih in sušnih delov Egejskega morja, je hudo pomanjkanje vode. Poleti se na njene obale zgrinja na več desettisočglavi priliv  turistov od vsepovsod.

Dva otoška rezervoarja vsebujeta 220.000 kubičnih metrov uporabne vode, kar je tretjina lanske ravni in je enaka le nekaj desetim olimpijskim bazenom.

 

Izhod iz stanja

Oblasti so zagotovile tri prenosne obrate za razsoljevanje, ki bodo čistile morsko vodo, da bo varna za pitje, kar naj bi po besedah ​​župana Lianosa pokrilo pomanjkanje v domovih, hotelih in bazenih.

Toda njihovi kmetje se ne morajo zanesti na obdelano, razsoljeno vodo  temveč na vodnjake, ki  pa so bili onesnaženi z   vdorom morske vode. Pravijo da se onesnaženje zgodi takrat ko so vodnjaki dovolj prazni, da vanje prodre slana voda.

Tamkajšnji  pridelovalec  znamenitega  krompirja  Naxos, ki je v Grčiji priljubljen zaradi njegovega maslenega okusa,  je v skladu s predpisi EU zaščiten pred posnemanjem. Njegov pridelek bo letos zaradi slane vode za namakanje prepolovljen, je dejal.

“To je veliko razočaranje, ker ljudje nismo uspeli predvideti, da bodo podnebne spremembe potrkale na naša vrata,” je dejal, medtem ko je peščica delavcev v bližini pobirala krompir.

 

Kako se lotevajo reševanja podobnih težav drugod?

Sredozemske države, vključno s Španijo in Italijo, prav tako iščejo načine za zagotovitev oskrbe z vodo z razsoljevanjem. Prej se ja ta postopek z razsoljevanjem vode večinoma prakticiral v puščavskih deželah kot so Savdska Arabija in v bogatih Emiratih .

Da bi lahko njihova gospodarstva ki dobršen  del nacionalnega BDP pridelajo s turizmom, morajo iskati izhode na vse možne načine. Včasih na zelo drag način. Tudi s protesti. Kot smo priča tedni  v Španiji, ko domačini protestirajo proti čezmernem , masovnem turizmu.  Ali bodo Grk počeli enako tudi v prihodnje, ne vemo. Letošnje poletje bo veliko na kocki.

Upam samo da bomo ne bo dodatnih poslabšanj razmer in da bo v bodoče potrebno pravočasno predvideti in se pripraviti, oziroma imeti več scenarijev ali izhodov v sili.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa