EvropaSvetVečzanimivo

[Dogodivščine] Ruski diplomati ob vrnitvi v domovino iz Severne Koreje potiskali voziček z opremo

Vrnitev uslužbencev ruskega veleposlaništva v Severni Koreji, je bila zaradi zaprtih meja  prava pustolovščina. Diplomati in njihove družine so morali 32 ur potovati z vlakom, dve uri z avtobusom, nato pa peš potisniti voziček s prtljago po  železnici, da so  lahko prečkali mejo z Rusijo. Na ruski strani jih je pričakal avtobus, s katerim so jih  kasneje odpeljali letališče.

Da bi prešli čez mejo so morali narediti improvizirani voziček, ga dati na tračnice naložiti goro kovčkov  in otroke ter potiskati dober kilometer, so začudeni in presenečeni  na ruski strani.

Iz ruskega ministrstva za zunanje zadeve so  opozorili, da so morali uslužbenci veleposlaništva in njihove družine, da bi sploh lahko prečkali pot med eno in drugo mejno kontrolo  oziroma območje za pešce,  prej narediti voziček,  ga postaviti na tirnice, naložiti  stvari  ter nanj še posaditi otroke.

“Edini mož te male četice« in glavni motor  ne-lastnega vagona,   je bil  tamkajšnji  tretji sekretar veleposlaništva Vladislav Sorokin, najmlajša popotnica pa njegova triletna hči Varja. Celotno odpravo so morali potiskati  vzdolž železnice več kot kilometer čez reko Tumannaya, ” se glasi del sporočila tiskovne službe na njihovem  zunanjem ministrstvu. 

Po prihodu na rusko obmejno postajo Khasan so vrnjene Ruse pozdravili kolegi iz urada ruskega zunanjega ministrstva v Vladivostoku, kjer je že čakal avtobus, ki so ga priskrbele oblasti obmorskega ozemlja. Seveda tudi prevoz do letališča v Vladivostoku. 

Severnokorejske  oblasti bi naj že januarja okrepile  ukrepe za boj proti virusu COVID-19 na mejah z drugimi državami, predvsem Južno Korejo. Po njihovih uradnih informacijah, ki prihajajo iz Pjongjanga v državi niso  zabeležili niti enega samega  primera okužbe s korona virusom, ampak so »previdni« ter opravičujejo svoje  početje  z rastjo bolezni  v sosednjih državah. Ker pa so Severnokorejci že  3. februarja  zaprli železniške mejne prehode proti Rusiji, so bile prav tako zaprte edine povezave proti Rusiji, oziroma proge Pjongjang-Moskva in Pjongjang-Habarovsk.

Pred tem  sta obe strani imeli «zelo intenzivne prometne povezave« tako da je pred zaostritvijo ukrepov, med državama dvakrat mesečno vozil vlak na relaciji Pjongjang – Moskva, enkrat mesečno je bil en vlak od Pjongjanga do Habarovska, štirikrat na mesec pa sta dva vagona odhajala iz Moskve do mejne železniške postaje  v Tumanganu. 

Niti Rusi in Severni Korejci niso več to kar so bili prej, brati po ideologiji in miselnosti. In se zgodi ta »nezaslišani« diplomatski pripetljaj. 

Avtor: Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa