Dogodki in prireditveKulturaSlovenijaV fokusu

Dobrodošli doma, izseljencem in vsem ki so daleč pa še vedno čutijo Slovenijo!

Organizatorji so  na današnji prireditvi Dobrodošli doma, ki so  jo organizirali  v sodelovanju z mestno občino Celje, Zavodom Celeia, Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu v Celjskem domu in na Krekovem trgu,   predstavili delovanje društev Slovencev po svetu. Prišli so članice in člani društev izseljencev iz desetih držav.

 

Vodilni organizator prireditve je Združenje Slovenska izseljenska matica, soorganizatorji so Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba in Izseljensko društvo Slovenija v svetu. Dobrodošli doma je najštevilčnejša prireditev v Sloveniji, na kateri se predstavijo naše rojakinje in rojaki, ki živijo izven Slovenije s svojim raznolikim kulturnim programom. Letos je bilo pod nazivom Dobrodošli doma organizirano  trinajstič.  Svetovni slovenski kongres ostaja zvest svojemu poslanstvu, da poveže Slovence širom sveta in bo vedno odprt vsem, ki jih zanima delo civilne družbe  za boljšo prihodnost vseh Slovencev ter nadaljnji razvoj demokracije in etičnih vrednost v Sloveniji.  Da je tudi dobro zastavljeno na institucionalni ravni priča tudi delovanje  Urada za Slovence po svetu  ki ga vodi minister in »obmejc«  Matej Arčon.

Minister za Slovence po svetu, Matej Arčon

Kako pa je to za videti?

Namen te prireditve  je da poudarimo pomen Slovencev ki živijo izven meja matične domovine.  Junij je mesec ko po navadi prihajajo v svojo izvorno domovino in obiščejo svojce. Takrat se na prireditvi tudi povezujejo se srečujejo. Vsako  leto seta prireditev organizira v drug kraj obenem se poudari kraj kjer se to dogaja. Obenem se posvečajo negovanju kulture, jezika  in koncu tudi slovenske tradicije in običaje.« Letošnje leto je generalka za eno še večjo prireditev v Novi Gorici kot Evropski prestolnici kulture kjer bo narejeno največje srečanje doslej    in gala   dogodek, ki bi sočasno s prireditvijo dal  dodaten pomen in težo  Novi Gorici kot Evropski prestolnici kulture«, nam je zaupal  Matej Arčon, minister za  Slovence po svetu.

Široko odprta vrata za letošnjo prireditev

S samo odločitvijo za Celje so  imeli srečo in odprta vsa vrata  za pomoč in soorganizacijo pravi dr. Boris Jesih, predsednik Slovenske izseljenske matice. Nastopajoči so iz 10 držav. Celo iz držav od koder nimajo nastopajoče so prisotni izseljenci. Četudi so prenekateri  izmed njih odšli pred mnogimi leti in zelo verjetno da bodo tam kamor so odšli ostali za vedno, njihova vez s Slovenijo ostaja čustveno močna.

Očitno zadovoljstvo na obrazih gostov..

Na celjski občini, po besedah Matije Kovača,  župana  MO Celje so bili veseli obiska dr. Jesiha na začetku lanskega leta, ko jih je pobaral o soorganizaciji dogodka »Dobrodošli doma«.

Obenem pa ti naši slovenski ljudje  z obiskom Celja spoznajo zgodovino Celja ter  stvari ko so na koncu  koncev povezane z nastankom države in njene simbolike kot so celjske zvezde in še česa. Tukaj se dobijo ljudje ki imajo čustva,  ki bodo ostali za vedno povezano z matično domovino  ali domovino  njihovih starših ali starih staršev.

Matija Kovač, župan MO Celje nagovori prisotne in nastopajoče

Prireditev kot takšna je uspela. Kljub vročini,   je bilo dovolj entuziazma, srčnosti in predvsem  volje in pripravljenosti,   da to želijo početi ne glede na starost in dolgoletno odmaknjenost  od  matične domovine. Prenekateri tukajšnji, tu živeči Slovenec  bi se lahko zgledoval po njih.

 

Vane T.  Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč