Matija Kovač, župan Celja na štartu prve etape. Photo: Vid Ponikvar / Sportida
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠportTurizem

Dirka po Sloveniji-Štart v Celju uspel: »Groenewegen že tretjič v Rogaški Slatini«

Že prva etapa jubilejne dirke Po Sloveniji je prinesla veliko drame in skorajšnji uspeh ubežnikov, a vendar so »velike« ekipe stvari na koncu obrnile v svojo korist. Novo zmago v Rogaški Slatini sta lovila Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) in Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), slednji je slavil tudi ob veliki pomoči Luke Mezgeca.

Sproščeni kilometri  foto: vtc

Prvi sproščeni kilometri po ulicah Celja so bili le zatišje pred nevihto, ki se je pokazala v obliki takojšnjih napadov ter nato zelo dolgega pobega četverice v kateri sta bila izredno aktivna tudi Boštjan Murn (Adria Mobil) in Teo Pečnik (Kolesarski klub Kranj). Najdlje je v pobegu vztrajal prav Murn, s tem pa ni bilo konec napadov. V zaključnem krogu se je oblikoval izreden napad trojice kolesarjev, ki so bili od uspeha oddaljeni le nekaj sto metrov. Ekipe so si močno prizadevale, da so jih ujele in poslale svoje šprinterje v ospredje, v samem zaključku sta tako dirko prevzeli ekipi Bahrain Victorious in Team Jayco AlUla. Pričakovano, saj imata v svojih vrstah najboljša šprinterja na dirki. Luka Mezgec je šolsko vodil Dylana Groenewegna, v boj za zmago pa se je spustil še Phil Bauhaus, za katerega je »vlekel« tudi Matej Mohorič. Dylan je bil na koncu hitrejši za polovico dolžine kolesa in je po letih 2018 in 2022 že tretjič slavil v Rogaški Slatini.

Phil Bauhaus iz Bahrain Victorious in Dylan Groenewegen iz Team Jayco Alula
Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

»Današnja etapa ni bila lahka, kolesarji v pobegu so bili res dobri. Proti koncu sta začela napadati BORA in Tudor, kar šprinterjem, kot sem sam, ni olajšalo dneva. Pred ciljem te etape je res veliko strmih, a na srečo kratkih klancev. Ekipa je lovila ubežnike in me počasi pripeljala nazaj v položaj za zaključek. Na koncu smo uporabili celotno ekipo, ki me je uspešno pripeljala na pravo mesto. Druge ekipe niso veliko pomagale, ampak smo na koncu zmagali, tako da je vse dobro. Luka Mezgec je res opravil odlično delo in se vidi kako zelo motiviran je. Ravno je prišel s priprav in je v odlični formi. Način na katerega me je danes pripeljal do cilja je za v učbenike. Po tem ni bilo več težko zmagati, « je izjavil Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla)

Zmagovalec Dylan Groenewegen iz Team Jayco Alula Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Dylan je z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in bo jutri kot prvi letos nosil zeleno majico vodilnega na dirki, prevzel je tudi vodstvo v razvrstitvi po točkah. Belo majico najboljšega mladega kolesarja je oblekel Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma), modro najboljšega hribolazca pa zmagovalec gorskega cilja Žička kartuzija, Andrea Garosio (EOLO-Kometa).

 

Druga etapa v dolžini 163,7 kilometra bo povezala Žalec in Ormož, ciljni razplet pa bo veliko bolj nepredvidljiv. Vsi ki ste blizu lahko pridete na štart druge etape v Žalcu. Za sladokusce odličen posladek, dvakrat v dveh dneh. Ne pozabite, tudi skozi Celje bodo še enkrat peljali.

Vir: tourofslovenia

Foto: Sportida&vtc

Mogoče vam bo všeč