Luka Janezic (SLO) runs in semi-final of Men’s 400 meters at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on August 2, 2021
OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠport

DESETI DAN V TOKIU NASTOPILO ŠEST SLOVENSKIH OLIMPIJK IN OLIMPIJEC

Atletika, kajak mirne vode in jadranje so bile slovenske discipline enajstega dne olimpijskih iger v deželi vzhajajočega sonca.

Luka Janezic (SLO) runs in semi-final of Men’s 400 meters at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on August 2, 2021

Kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se na olimpijskih igrah v Tokiu prebili v polfinale v disciplini K-2 na 500 metrov. Primorki sta v vodnem centru Sea Forest v drugi četrtfinalni skupini zasedli prvo mesto in si priveslali polfinalni nastop. Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta najprej v vodnem centru Sea Forest nastopu osvojili četrto mesto v tretji kvalifikacijski skupini, kar je bilo premalo za napredovanje. Po uvodnem preračunljivem nastopu sta na četrtfinalnem “popravnem izpitu” v svoji skupini osvojili eno od prvih štirih mest in si tako izborili napredovanje. Slovenki, na papirju kandidatinji za kolajne, sta se odločili, da v predtekmovalnih nastopih nekoliko varčujeta z močmi. Ko sta v kvalifikacijah uvideli, da madžarski in beloruski čoln bežita, nista veslali na polno in se borili za prvi dve mesti, ki sta neposredno vodili v torkov polfinale. “Tudi v četrtfinalu nisva šla na polno, to hraniva za jutri. Zdaj se res zavedava, kaj pomenijo olimpijske igre, vidiva, da so tekmovalke res odlično pripravljene. Jutri bo treba dati vse od sebe, da se sploh uvrstiva v finale. Upam, da bom mirno spala, kot sem danes, saj bova potrebovali čisti glavi in spočito telo. Nadejava se uvrstitve v finale, v njem pa bova imeli visoke cilje. O rezultatih ne bi govorila, važno je, da bova pokazali, kar največ znava,” je po četrtfinalu dejala Ostermanova, ki se ne boji, da bi ju njuno taktiziranje pripeljalo do slabšega startnega mesta: “Spoznali sva, da se veter tu neprestano menja in se ne da z gotovostjo trditi, katera startna mesta bodo najboljša.”

Atletinja Maja Mihalinec Zidar je s svojim izidom sezone, 23,62 sekunde, v kvalifikacijah teka na 200 m na olimpijskih igrah v Tokiu zasedla 35. mesto in se ni uvrstila v današnji polfinale. Tekla je v zadnji, sedmi skupini predtekov in bila v njej četrta. V kvalifikacijah so se v polfinale uvrstile najboljše tri iz vsake skupine ter še tri preostale najhitrejše po času. Enaintridesetletna Mozirjanka je za dve stotinki izboljšala svoj najboljši čas sezone, v kateri jo je za nekaj časa zaustavila poškodba, precej pod osebnim rekordom (22,78). Za polfinale je bilo po času treba teči 23,16 sekunde. To je druga disciplina Maje Mihalinec Zidar, saj je 30. julija na OI izpadla v kvalifikacijah teka na 100 metrov. Dosegla je skupno 44. čas. Z 11,54 sekunde in svojim najboljšim izidom sezone je bila peta v četrti kvalifikacijski skupini. Je edina v sedemčlanski slovenski atletski zasedbi v japonski prestolnici, ki je nastopila v dveh disciplinah, več je pričakovala prav na 200 m. “To, da sem dosegla najhitrejši izid letos seveda ni slabo. In to na velikem tekmovanju, kar nikdar ni lahko. A ne glede na vse z izidom nisem zadovoljna. Treningi so kazali, da se stanje poškodbe precej izboljšuje. Morala bi teči hitreje, a očitno pod maksimalno obremenitvijo še ne najdem pravega in dovolj sproščenega koraka. Tečem na silo, kar na 200 metrov nikakor ni optimalno. Žal me je ta poškodba ustavila na poti do ciljev in izidov, za katere sem trenirala,” je po tekmi povedala slovenska reprezentantka. Bila je že olimpijka, v Riu de Janeiru leta 2016 je na 200 metrov zasedla 48. mesto. Izkazala pa se je na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi, kjer se je na polovici stadionskega kroga prebila v polfinale in končala na 12. mestu.

Slovenska rekorderka Tina Šutej se je na olimpijskih igrah v Tokiu uvrstila v finale skoka s palico. Na olimpijskem stadionu, kjer potekajo atletska tekmovanja, je v kvalifikacijah, ki jih je zmotil močan dež, preskočila 4,55 m. Dvaintridesetletna Šutejeva je tekmovala v skupini A in v prvih poskusih preskočila 4,25 m, 4,40 in 4,55 m. Vseh 15 atletinj, ki so preskočile 4,55 m, bo nastopilo v finalu, kjer je običajno 12 tekmovalk. “Zadovoljna sem, da je začelo deževati po mojem skoku 4,55. Verjamem pa, da sem bila tudi, če ne bi deževalo, pripravljena dobro nadaljevati. Tekmo sem suvereno odprla, čeprav prvi skoki mogoče niso bili najboljši, je pa bil skok, ki mi je zagotovil finale, zelo lep in tekoč. Bila sem motivirana in skoncentrirana, da se bo tekma nadaljevala, nimam pa nič proti, če se ni, saj je zaletišče postalo nevarno,” je po tekmi dejala Šutejeva, ki se je že na prejšnjih igrah v Riu v finale uvrstila z enakim dosežkom kot tokrat.

Slovenski rekorder Luka Janežič je na olimpijskih igrah v Tokiu v polfinalu teka na 400 m zasedel 15. mesto in se ni uvrstil v torkov finale. Tekel je svoj najboljši izid sezone 45,36 sekunde v prvi od treh skupin, v kateri je bil sedmi. Janežič je bil na prvi progi v uvodni polfinalni skupini in bi moral za preboj v finale zasesti eno izmed prvih dveh mest ali pa biti izmed preostalih vsaj drugi najhitrejši po času. To je bila glede na njegovo letošnjo sezono, v kateri ga je dolgo pestila poškodba, praktično nemogoča naloga. Petindvajsetletni član celjskega Kladivarja je slovenski rekord tekel leta 2017 v Monaku, ko so mu namerili 44,84 sekunde. Temu času se je letos najbolj približal najprej v kvalifikacijah v japonski prestolnici, ko si je polfinale zagotovil s 45,44 sekunde in 18. izidom.

Na olimpijskih igrah v Tokiu sta bili danes predvideni dve tekmi v jadranju za olimpijska odličja, a so zaradi prešibkega vetra regati za medalje v razredu 49er FX za jadralke in razred 49er za jadralce prestavili na torek, ko bodo izpeljali tudi dve regati v razredu 470. V razredu 470, v katerem nastopata tudi najboljši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, bi morali danes opraviti deveto in deseto regato. Nastop je bil predviden na regatnim poljem Fujisawa, organizatorji pa so najprej začeli pripravljati novega precej bolj od obale, kjer naj bi bilo več vetra, a so potem te načrte opustili. Najboljši slovenski jadralki sta po četrtem dnevu tekmovanj v Enoshimi v nedeljo z osmega mesta napredovali na peto mesto po osmih plovih. Pred zadnjimi tremi regatami Slovenki za ta čas tretjo posadko zaostajata za 18 točk. V torek bodo tako skušali izpeljati deveto in deseto regato, v sredo pa je nato na programu še regata najboljše deseterice za medalje.

VIR: https://www.olympic.si/novica/1701

Mogoče vam bo všeč