koronavirusSlovenijaZdravje

Delež pozitivnih na virus sars-cov-2 se počasi, a vztrajno dviguje

Delež pozitivnih na virus sars-cov-2 se počasi, a vztrajno dviguje. Da je stanje v Sloveniji vse prej kot dobro, je opozoril tudi minister za zdravje Janez Poklukar, saj so ta teden okužbe v primerjavi s prejšnjim tednom opazno v porastu. Vzrok pa je jasen: delta različica novega koronavirusa, ki marsikje po Evropi že poganja četrti val epidemije. Poklukar je pred dnevi napovedal, da bo zaradi delta različice in širjenja okužb do 10. avgusta prišlo do naraščanja covidnih pacientov v bolnišnicah tudi pri nas.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) je v zadnjem obdobju med 160 analiziranimi vzorci s potrjeno okužbo z novim koronavirusom potrdil različico delta v 139 primerih oziroma 90 odstotkih vzorcev. Tudi te analize potrjujejo prevladujočo različico delta v Sloveniji.

Različico alfa so v zadnjem obdobju zaznali v 13 vzorcih oziroma osmih odstotkih. V enem primeru pa so zaznali genetsko različico jota, in sicer pri osebi s stalnim prebivališčem v tujini. Ta različica je sicer razširjena v ZDA, predvsem v New Yorku.

Mogoče vam bo všeč