Dogodki in prireditveSlovenijaŽivljenje

Danes je prva adventna nedelja

Advent ali adventni čas (iz latinsko adventus – prihod) je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu, marsikje po Evropi in Ameriki pa izraz uporabljajo tudi neverujoči.

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom – imenuje se prva adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta.

Liturgična barva v adventu je vijolična in pomeni spokornost. Pri bogoslužju se v adventnem času bere berila, ki napovedujejo prihod odrešenika, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki je Jezusu pripravljal pot.

Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo verniki prižgejo eno svečo, da drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Adventni venec je razširjen marsikje tudi med neverujočimi – v tem primeru pogosto tudi brez sveč.

V zadnjem času se uveljavlja tudi adventni koledar za otroke. Tak koledar je po navadi poslikan z motivi Jezusovega rojstva in ima predalček za vsak dan od začetka adventa do božiča. V predalčkih so običajno drobna darilca in sladkarije. Tudi nekristjani otrokom radi kupijo (ali pripravijo) adventni koledar, le da je v tem primeru po navadi okrašen z drugačnimi motivi (Božiček, jelenček Rudolf ipd.).

Po pravoslavnem koledarju advent obsega kar šest tednov pred božičem in je povezan tudi s postom.

Kristjani danes začenjajo adventni čas, ki je zanje čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva. V tem času naj bi se verniki notranje obogatili in pripravili na enega največjih krščanskih praznikov. Zunanje znamenje adventa je adventni venec, v liturgiji pa v tem času prevladuje vijoličasta barva.

Adventni venec, ki je sicer razširjen tudi med neverujočimi, je najpogosteje narejen iz zelenja, povezanega v venec, na katerega so pritrjene štiri sveče. Prvo nedeljo se prižge prva, nato pa vsako nedeljo ena dodatna.

Čas adventa in božiča se pozna tudi v kulinariki. V tem času namreč iz domačih kuhinj in tudi po ulicah zadiši po cimetu, orehih, kuhanem vinu in drugih dobrotah, na primer potici, piškotih in medenjakih. Vse to in še več ponujajo tudi tradicionalni adventni oziroma predbožični sejmi, ki tako pri nas kot v tujini privabijo številne ljudi.

Bolj kot zunanja priprava pa je za vernike v adventu pomembna duhovna priprava na božič. Ta se kaže v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje spoved, različne odpovedi in dobra dela. K poglobljeni in duhovni pripravi na božič so letos pozvali tudi škofje, ki so zapisali, naj si ljudje pred božičem vzamejo čas zase, družinske odnose ter uboge in bolne. “Naj bo letošnji advent čas pričakovanja, pokore, odpuščanja, molitve, luči in upanja,” so zapisali. Pri bogoslužjih v adventnem času berejo berila, ki napovedujejo prihod Jezusa, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki mu je pripravljal pot.

Danes začenjamo pot adventa, ki bo svoj višek dosegla v Božiču. Advent je čas, ki nam je dan, da sprejmemo Gospoda, ki nam prihaja naproti in preverimo svojo željo po Bogu ter da gledamo naprej in se pripravimo na Kristusovo vrnitev. K nam se bo vrnil med Božičnim praznikom, ko se bomo spominjali njegovega prihoda v zgodovino z vso ponižnostjo človeške pogojenost. Prihaja pa tudi v nas vsakič, ko smo pripravljeni sprejeti ga. Prišel pa bo ponovno ob koncu časov »sodit žive in mrtve«. Zato moramo biti vedno čuječi ter ga v upanju pričakovati, da ga bomo srečali. (duhovne misli papeža Frančiška na 1. adventno nedeljo.)

Mogoče vam bo všeč