Vir: https://humanitarni-center.si/wp-content/uploads/sites/3/2020/08/Svetovni-dan-humanitarnih-dejavnosTI.png
EvropaPolitikaSlovenijaSvetV fokusu

[Dan humanitarnosti] Pred 18-timi leti je v bombnem terorističnem napadu v Iraku življenje izgubilo 22 humanitarnih delavcev

Danes obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, ki je letos posvečen boju proti podnebnim spremembam in ozaveščanju javnosti o ljudeh, ki so zaradi podnebnih sprememb izgubili vse.

Na današnji dan pred 18-timi leti je v bombnem terorističnem napadu v Iraku življenje izgubilo 22 humanitarnih delavcev, vključno z nekdanjim Visokim komisarjem OZN za človekove pravice, Brazilcem Sergio Vierra de Mollo. Leta 2009 je Generalna skupščina OZN ta dan razglasila za svetovni dan humanitarnosti, vsako leto pa se na ta dan posveti debati o najbolj pereči temi tistega leta. Letos je to boj proti podnebnim spremembam.

V sporočilu za javnost RS je bila ob tem dnevu zapisana poslanica državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, dr. Raščana:

“Ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU na humanitarnem in razvojnem področju je zagotavljanje dostopa do pitne vode. Številni viri pitne vode po svetu so zaradi podnebnih sprememb ogroženi, številnih pa kot posledica hudih suš ni več. Vsak dan smo priča uničujočim požarom, sušam, vročinskim valom in poplavam ter povečevanju števila  ljudi, ki so zaradi teh naravnih nesreč izgubili vse. Vendar, to je le del katastrofe, ki nas čaka, če ne bomo k temu problemu pristopili skupaj, z vsemi močmi in pravočasno. To lahko dosežemo le s tesnim sodelovanjem med vsemi partnerji in v duhu učinkovitega multilateralizma z OZN na čelu. Časa je malo, ampak tekma v boju proti podnebnim spremembam (še) ni izgubljena”.

Letos vse aktivnosti potekajo pod ključnikom #TheHumanRace, s čimer želijo poslati jasno sporočilo svetovnim voditeljem, naj čimprej sprejmejo učinkovite in konkretne ukrepe za boj proti podnebnim sprememb, upanja se polagajo na srečanje pogodbenic COP26 na Škotskem novembra 2021. Tudi poročila OZN prikazujejo zaskrbljujočo podobo življenja prizadetih od posledic podnebnih sprememb: V najnovejšem poročilu OZN vsak tretji prebivalec na svetu nima dostopa do zadostne količine hrane.

Ob letošnjem dnevu humanitarnosti Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev poziva vse, da s kakršnokoli športno aktivnostjo izkažejo solidarnost do ljudi, k trpijo za posledicami podnebnih sprememb, svojo aktivnost pa objavijo na družbenih pod ključnikom #TheHumanRace. V Sloveniji sicer tovrstni teki potekajo že več let, najbolj znan med njimi je Tek Podnebne Solidarnosti, ki ga organizira Slovenska Karitas.

Uredništvo

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa