EvropakoronavirusZdravje

COVID -EU -turistična potovanja

Turistični COVID EU potni listi ja ali ne: Evropska unija ne kaže pretirano enotnost glede cepljenja za potrebe turizma.
COVID -EU -turistična potovanja
EU si ogleduje dokument “Vaxproof” cepljenje za propustnost  ter za oživitev potovanj, vendar skrbi glede oklevanja cepiv Evropska komisija dela na potrdilu o cepivu, imenovanem “Vaxproof”;, ki bi lahko pomagalo obnoviti čezmejno potovanje, so poudarili uradniki EU, a načrt ločuje države EU. O tem vprašanju se govori več mesecev, vendar ni prišlo do kompromisa zaradi strahu pred oklevanjem in zasebnostjo cepiva. Izvršna komisija EU v vseh 27 državah EU pripravlja sistem za medsebojno priznavanje potrdila, ki dokazuje, da je imetnik cepljen proti novemu korona virusu, zato po prihodu v drugo državo po preskusih ni treba opraviti nobenih testov.
Tiskovna predstavnica Komisije je na tiskovni konferenci v petek povedala, da je pomembno, da imamo skupno dogovorjen dokument o cepljenju, vendar vztraja, da še vedno potekajo razprave o tem, kako bi ga lahko oblikovali. Eden od uradnikov, ki je govoril pod pogojem anonimnosti, je dejal, da potrdilo ne bo zahtevalo ustvarjanja nove baze osebnih podatkov na ravni EU, čeprav je določena raven izmenjave podatkov neizogibna. Voditelji EU bodo o
zadevi in ​​drugih vprašanjih Covid-19 v četrtek predvidoma razpravljali na videokonferenci.
V Grčijo bo mogoče potovati brez potrdila o cepljenju: Za necepljene bodo na voljo hitri testi Potrdilo o cepljenju proti korona virusu, ki ga grški premier Kyriakos Mitsotakis predlaga, da bi ga postavili na evropsko raven, nikakor ne bo obvezen pogoj za potovanje v Grčijo, je po poročanju časnika Kathimerini dejal grški minister za turizem Harris Theocharis. Tisti, ki niso bili cepljeni, bodo na hitrih testih, posebna komisija pa se bo odločila, ali to velja za vse.
Cepljeni ljudje bodo lahko vstopili v Grčijo. Minister je izrazil upanje za letošnjo boljšo turistično sezono, a dejal, da so se potrošniške navade spremenile in nihče ne rezervira potovanj 6 ali 8 mesecev vnaprej. Med drugim pravijo, da vlada razmišlja o scenarijih odprtja gostinskih obratov, vendar le na prostem. To je opogumilo odgovorne da razmišljajo o tem glede na prednovoletne in novoletne izjeme ko so v trgovinski in gospodarski zbornici prišli do delčka prometa. To pa ne pomeni sprostitev samo po sebi.Cilj je do neke mere nadomestiti izgubo prometa podjetij v tem sektorju, od katerih je polovica na robu končnega zaprtja.
Številne države EU načrt podpirajo, predvsem države z velikimi turističnimi sektorji, kot sta Grčija in Malta, tod drugi so bolj previdni. " Nobene popolne razrešitve, vendar se naš parlament boji, da se potrdila na koncu ne bodo uporabila za določanje, ali lahko ljudje potujejo. V posameznih delih, državah EU je nasprotovanje in negativna naravnanost proti cepljenju zelo razširjena, obvezno cepljenje ali kakršni koli ukrepi, ki bi lahko posredno
privedli do tega, pa se štejejo za potencialno spodbudo glede skepticizma glede cepiv.
Strnemo lahko, da v kolikor pride do dogovora o cepljenju za potrebe potovanja je naklonjenost ni pa soglasnosti o tem ali je to lahko edini način za nemoteno potovanje znotraj EU. Nekateri, posebej tam kjer bo vremensko zreli za dejavnosti v turizmu na prostem zelo kmalu si želijo hitrejšo in bolj uporabno rešitev kmalu, drugi pa se bojijo nasprotovanja zaradi morebitnega posega v zasebnost državljanov v luči novih evidenc, ki bi naj nastale v zvezi z potrebo po množičnejšem cepljenju zaradi turističnega potovanja lastnih
državljanov na priljubljene destinacije.
Rešitev je vedno možna priljubljenost na eni strani in pragmatičnost na drugi strani kot nematerialna dejavnika pa krojita in močno posegata v bistvo obstoja tako pomembne gospodarske veje v Evropi. Ali bomo videli rešitev kmalu ne vemo, potrebujemo jo pa zagotovo zelo kmalu mar ne?
Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa